David Renger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 februari 2020 door Romee Boots

David kon niet langer geloven in God: "Er is geen Heilige Geest meer die over mijn schouder meekijkt"

Er zijn steeds meer geluiden van mensen die hun levensvisie niet meer kunnen combineren met het stramien van hun kerk. Sommigen geven uiting aan hun geloof in de vorm van huiskringen, of door zelfstandig hun geloof uit te leven. Sommige personen gaan verder zónder het geloof. David Renger groeide op in een gelovige omgeving, en kerkte in gemeentes waar zijn vader voorganger was. Op zijn 21e nam hij definitief afscheid van het geloof.

"Ik lees nu voor de tweede keer het boek Beyond Good and Evil van Nietzsche," vertelt David met een dikke glimlach. Nietzsche, een van de meest invloedrijke 19e eeuwse filosofen was evenals David gelovig opgevoed, en nam op latere leeftijd afscheid van het geloof.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerklozen
- "Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"
- Linda nam afscheid van de kerk: "Niet meer deel zijn van het kerksysteem zoals ik het ken"
- Chris en Sjaak kunnen hun geloof niet combineren met de kerk: "Mijn geestelijk leven ontwikkel ik nu vooral buiten mijn kerk"
- Bob Venus heeft oog voor mensen die met pijn uit de kerk zijn gestapt
- Tjarko Evenboer gelooft nog wél in God: "Maar Hij moet groter zijn dan de christelijke religie"
Meer over Kerklozen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik heb de tegenovergestelde weg bewandeld, ik heb jaren in Nietzsche gewandeld, ik loog en bedroog en dacht dat alles mij was toegestaan. Ik ben blij dat ik Jezus heb gevonden, of liever, dat Hij mij heeft aangeraakt. In de kerk is veel verkeerd en verkrampt. Dat gelul over kwetsbaarheid is gelul: iedereen gelooft heilig in zijn eigen gelijk en geloof, de atheïst minstens even hard als de christen, en ook degenen die alles stuk nuanceren.
H
Als er bij David daadwerkelijk sprake was van een waar zaligmakend geloof dan zal Hij vroeg of laat tot de conclusie komen dat hij op een dwaalspoor zit.

Nietsche is er - getuige zijn einde - tijdens zijn leven ook niet bepaald gelukkiger op geworden.
K
Ik heb het zelfde door gemaakt als David, maar gelukkig mijn geloof behouden. Buiten God is alleen maar een inktzwarte duisternis. David heeft echter volkomen gelijk dat het christendom niet draait om het volgen van de juiste regels. Wanneer wij aan bepaalde regels zouden moeten voldoen, zijn we weer aan het bijdragen aan onze eigen redding. Wij zijn echter vrij van de wet, alles is ons toegestaan (maar niet alles is goed voor ons), onderzoekt alle dingen en behoud het goede, aldus Paulus. En hebt God lief boven alles en de naaste als je zelf.
Toon meer reacties (33)