uitdrijving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 januari 2020 door Patrick Simons

Duiveluitdrijving bij kinderen op christelijk vakantiepark De Betteld

Duiveluitdrijving vindt in tal van christelijke bewegingen plaats. Ook in Nederland blijkt dat geval te zijn, zelfs bij kinderen. The Last Reformation, een Deense stroming, is misschien wel één van de bekendste bewegingen waar dit plaatsvindt. Uit een uitzending van het programma De Monitor blijkt nu dat deze beweging ook in Nederland actief is en dat er duiveluitdrijving plaatsvindt bij kinderen. Ook andere christelijke bewegingen schuwen exorcisme niet.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuws in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 16:30.

Op beelden is namelijk te zien dat Torben Søndergaard, de leider van de beweging, actief bezig is met uitdrijvingen op de christelijke camping De Betteld in Zelhem. Hij staat vlak bij een jongen en schreeuwt: “Ga uit. Nu meteen. Vertrek. Ik beveel je nu uit te gaan. Laat hem vrij. Nu!” Tijdens de uitzending worden religieuze gemeenschappen in Nederland onder de loep genomen. Daarbij wordt vooral duiveluitdrijving bij kinderen als kwalijk gezien.

Het tv-programma komt naar aanleiding van een tip van een kijker terecht bij The Last Reformation en laat beelden zien van een eerder gemaakte Deense documentaire. Daarbij vinden duiveluitdrijvingen plaats in het bijzijn van kinderen. Uit de documentaire blijkt bovendien dat er duivels werden uitgedreven om mensen te genezen van ziektes als autisme en alvleesklierkanker. Mede door de documentaire werden deze prakijken later strafbaar gesteld in Denemarken.

"Ga uit. Nu meteen. Vertrek. Ik beveel je nu uit te gaan. Laat hem vrij. Nu!"

De Monitor onderzoekt of deze duiveluitdrijvingen ook in Nederland plaatsvinden. Uit beelden blijkt dat dit inderdaad het geval is. Sterker nog, de beelden laten zien dat er duiveluitdrijving gebeurt bij een minderjarige jongen. Via hun speurtocht komen de onderzoeksjournalisten terecht bij camping De Betteld in Zelhelm. De omgeving ziet er hetzelfde uit en ook het logo van De Betteld is in het filmpje te zien. Voor het tv-programma is het daardoor duidelijk dat de beelden wel degelijk in Nederland zijn gemaakt.

Het programma spreekt vervolgens met hoogleraar pedagogiek Micha de Winter over wat er in het filmpje gebeurt. “Ik vind vooral de fase waarbij de man van heel dichtbij psychisch op dat jongetje inbeukt heel intimiderend. Als iemand die veel macht heeft in zo’n groep op zo’n korte afstand tegen je schreeuwt is dat echt intimidatie. Als een sportcoach dat zou doen, wordt hij er levenslang uitgegooid. Ik vind het verschrikkelijk.” De hoogleraar spreekt zelfs over psychisch geweld. “Het doet ook iets met het zelfbeeld van een kind. Je zegt tegen het kind: jij bent bezeten door de duivel.”

De Monitor spreekt ook met Eva, een jonge vrouw die deze praktijken herkent van de religieuze beweging waar ze zelf bij zat. “Ik stotter. Met logopedie ging het eigenlijk niet weg. Omdat veel sprekers en profeten hadden gezegd dat ik een roeping had van God, moest ik wel normaal kunnen praten. Dat werd al gauw gelinkt aan de duivel die mij wou dwarsbomen en dat ik daarom niet goed zou praten. Er zou een demon in mij zitten die mij laat stotteren.”

"Er zou een demon in mij zitten die mij laat stotteren."

Eva was een jaar of zeven toen het begon. Diverse keren werden er duiveluitdrijvingen gedaan bij haar. “Als kind heb ik het best eng gevonden dat er een demon in me zat. Wat kon hij nog meer doen? Zorgde hij ervoor dat ik zondige dingen deed? Was ik zelf echt zo’n slecht kind of was het die demon in mij? Het speelde door mijn hele leven.”

Uit het programma blijkt ook dat er in de Rooms-Katholieke Kerk duiveluitdrijving plaatsvindt. Desgevraagd vertelt een exorcist echter dat dit niet bij kinderen gebeurt. “Als kinderen hier getuige of het onderwerp van zijn, ik denk dat iedereen met een beetje gezond verstand zegt: 'dat zou je eigenlijk niet moeten doen'.”

“Heftige beelden”, reageert theoloog Miranda Klaver. “Kenmerkend voor zo’n charismatisch leider is dat hij de Bijbel heel letterlijk leest. Jezus deed het en wij zijn als volgelingen geroepen om precies te doen wat Hij deed, zo denkt hij. Binnen de pinksterbeweging kom je dit zeker tegen. Je zou het een vorm van fundamentalisme binnen de christelijke traditie kunnen noemen die vergelijkbaar is met vormen van fundamentalisme in andere religieuze tradities. De teksten worden dan heel letterlijk en selectief toegepast.”

Vervolgens wordt The Last Reformation in Nederland om een reactie gevraagd, maar ze willen liever niet reageren. Søndergaard zelf is na het aanpassen van de wet in Denemarken verhuisd naar de Verenigde Staten en heeft zijn pioniersschool in Nederland gelokaliseerd. Dat betekent volgens De Monitor dat volgelingen uit heel Europa hier in Nederland worden opgeleid. Door het beëindigen van de subisidie van stichting Sektesignaal kunnen dergelijke organisaties niet meer in de gaten worden gehouden. 

Bekijk hier de hele uitzending

Eerder stond er onder dit artikel abuiselijk een verkeerd filmpje.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuws in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 16:30.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik vind dit geen manier van het behandelen van het onderwerp. Als je dit filmpje bekijkt, zie je dat je wordt ingeprent wat je ervan moet denken. Je mag er blijkbaar geen eigen mening over vormen. Met flitsende knipperende teksten en fragmenten die 3x snel achter elkaar herhaald worden. De bedoeling is duidelijk om je ergens toe te brengen.

Bijvoorbeeld door "monster, monster, monster!" en "child abuse, child abuse, child abuse". Dit is de manier van de wereld en het zou niet de manier van christenen moeten zijn om dit zo te publiceren.

Z