Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 januari 2020 door Matthijs Vlaardingerbroek

De evangelische beweging gedraagt zich als tieners op een middelbare school - hoe kan dat?

In dit artikel wil ik kijken naar hoe je als evangelische gemeente volwassen kunt worden. Wat houdt dat in? Om als volwassen door het leven te kunnen gaan, schrijft Paulus iets belangrijks in 1 Korintiërs 13: 11, “Toen ik nog een kind was, sprak ik als een kind, dacht ik als een kind, redeneerde ik als een kind. Nu ik volwassen ben, heb ik al het kinderlijke achter mij gelaten.”

Om van het kind-zijn naar volwassen te gaan, is het belangrijk dat je het kinderlijke achter je kunt laten. Oftewel; je weet waar je vandaan komt, je weet hoe je vroeger in je kind fase was en je neemt niet alles mee naar het volwassen-zijn. Sommige dingen mag of moet je achter laten. Denk maar aan de luiers, de borstvoeding als baby. De peuterpubertijd waarin ‘Nee’, “Mij’ en ‘Zelf doen’ de belangrijkste woorden waren. De kindertijd vol naïviteit, onschuld en fantasie. De tienertijd van rebellie, afzetten tegen je ouders, zwart/wit denken naar volwassen worden. Herken je dit in je eigen leven?

Als je als evangelische gemeente volwassen wilt worden, is het belangrijk om eerst eens goed terug te kunnen kijken. Wie waren onze ouders? In wat voor nest zijn wij ontstaan? Wat hebben wij vanuit deze ouders meegekregen? Wat is onze ontstaansgeschiedenis en onze bagage?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Heldere analyse! Inderdaad zien we helaas uitersten: van vrijzinnigheid tot biblicisme, het alles letterlijk nemen. Het laat zien dat het absoluut nodig is om de leiding en het licht van de Heilige Geest, de Inspirator van de Bijbel, te vragen en te hebben voor een evenwichtig verstaan van wat God in Zijn Woord in essentie heeft bedoeld.
G
Een heel interessante analyse! Meteen ook een steen in de vijver, die, naar ik verwacht tot flinke beroering kan leiden. Maar het kan geen kwaad om hierover van gedachten te wisselen, daar groei je van.
E
Vrijzinnigheid is de weg naar de uitgang. Vrijzinnigheid levert geen bekeringen op. Vrijzinnigheid levert geen martelaren op. Vrijzinnigheid is gelijk worden aan de wereld.

Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.