Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 januari 2020 door Patrick Simons

Christelijke coalitiegenoten verzetten zich tegen drugsplannen D66: "Kwetsbare Nederlanders zijn de dupe"

D66 is met een manifest naar buiten gekomen waarin gepleit wordt voor een minder harde aanpak van drugs en waarbij dus veel meer toegelaten zal worden. Er is een grootscheepse campagne aan het manifest gekoppeld met als doel om (hard)drugs te legaliseren. De partij gelooft niet dat een verbod effectief is. De christelijke coalitiepartners ChristenUnie en CDA reageerden direct afwijzend op de plannen van D66.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Op de diverse social mediakanalen van D66, valt er niet te ontkomen aan het nieuwste paradepaardje van de partij. Tientallen posts onder de hashtag #ikmaakmedrug pleiten voor het reguleren van drugs in plaats van het verbieden ervan. Daarbij zijn tal van ‘Bekende Nederlanders’ ingeschakeld om de campagne te ondersteunen. Onder andere Peter R. de Vries en advocaten Peter Plasman en Sidney Smeets scharen zich achter het plan van de partij. Het manifest werd ondertekend door verschillende wetenschappers, experts en politici. Volgens het manifest wil men vooral inzetten op een “gereguleerde drugsmarkt” met voorlichting en hulpverlening als belangrijke middelen.

"We zijn de drugsschuur van de wereld"

Vanuit de christelijke coalitiepartijen werd direct afwijzend gereageerd op het plan van D66. “Kwetsbare Nederlanders zijn de dupe van het doorgeslagen vrijheid blijheid denken rond drugsgebruik”, aldus Stieneke van de Graaf, Kamerlid namens de ChristenUnie. “Het is tijd dat Nederland stopt met de liberaliseringsideologie en kiest voor gezondheid en veiligheid.”

Van de Graaf heeft het zelfs over een “beschamende sleutelrol” die Nederland volgens haar speelt in de productie en doorvoer van drugs. “De drugshandel vanuit Nederland heeft een waarde van 18 miljard euro. De helft van de Europese online handel in heroïne, cocaïne en MDMA komt vanuit Nederland. We zijn de drugsschuur van de wereld.”

"De overheid moet niet uitgaan van de wensen van een geslaagde yup die keuzes maakt zonder om te zien naar de kwetsbare naaste"

“Het meest schrijnende is dat juist de kwetsbare Nederlanders de dupe zijn van de zichzelf onwettig toegeëigende vrijheid van de ‘grachtengordel’. De overheid moet niet uitgaan van de wensen van een geslaagde yup die keuzes maakt zonder om te zien naar de kwetsbare naaste. Korpschef Akkerboom zegt terecht dat drugsgebruikers niet in de gaten hebben dat ze een systeem van extreem geweld in stand houden. Regels worden ingevoerd om de meest kwetsbaren te beschermen. Als ik progressieve politici hoor pleiten voor verregaandere regulering of legalisering dan denk ik aan de gezinnen die kapotgaan door de impact van drugs. Hen mogen we niet in de steek laten.”

Gert-Jan Segers retweet op Twitter een boodschap van een medewerker van de politie. ‘Loop eens een dagje met me mee, laat ik je alle ellende zien ten gevolge van drugsgebruik.. Ik maak me druk over de maatschappelijke acceptatie van die troep.’ Segers vergezelt zijn retweet ook nog van een begeleidende tekst: ‘Dit. De drugsmaffia is een miljardenindustrie die over lijken gaat en drugs verwoesten duizenden levens. Daar past geen vergoelijking.’

"Ik vind het een verkeerd signaal als je zegt: het is heel slecht, maar we gaan het wel vrijgeven."

Ook zat Segers maandagavond aan tafel bij de talkshow Op1 om te vertellen waarom hij tegen een verruiming van het drugsbeleid is. In de uitzending ging hij in discussie met Peter R. de Vries die stelde dat het huidige drugsbeleid niet goed is omdat er een ‘war on drugs’ gaande is. Segers: “Ik ben het met hem eens dat het huidige drugsbeleid niet goed is. Maar dat is niet omdat er een ‘war on drugs’ is. Die is er helemaal niet. Het is vrij verkrijgbaar. Je kunt XTC bestellen, je kunt elke coffeeshop binnenlopen en aan je trekken komen. Er is juist een halfslachtig beleid. Dan sta je inderdaad op een kruispunt en moet je jezelf afvragen wat je moet doen: reguleren of bestrijden? Ik vind het een verkeerd signaal als je zegt: het is heel slecht, maar we gaan het wel vrijgeven en het wordt makkelijker verkrijgbaar. Er zijn 130.000 verslaafden in Nederland. De impact van drugsverslaving is enorm. Het signaal dat je afgeeft is: het is oké. Maar het is helemaal niet oké.”

Ook het CDA was duidelijk in haar reactie op de plannen van D66. ‘Het CDA zal zich altijd blijven verzetten tegen het normaliseren en legaliseren van harddrugs’, meldde de politieke partij op haar officiële Twitteraccount. Kamerlid Maleinde van Toorenburg: “Het gedogen van harddrugs is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Hoe toegankelijker het aanbod is, des te eerder zullen mensen drugs gebruiken.”

Je mag weggehaald worden. #abortus Als je er bent, mag je je hersens laten vergiftigen. #harddrugs Op elk moment mag je er een einde aan maken. #voltooidleven Of je mag anderen dat laten doen. #euthanasie Na je dood zijn je organen van de staat. #donorwet @D66 #Doodscultuur66

— W.J. van Gent (@wjvangent) January 20, 2020

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Als het aan D66 ligt moet het roken totaal verboden worden ,liefst ook op eigen terrein,

maar drugs moeten vrij verkrijgbaar worden.Dit kabinet verdient het om opgeheven te worden ,

H
Als je D’66 een vinger geeft nemen ze de hele hand. Ik hoop dat dit voor de andere coalitiepartijen een les is om nooit weer een verbond te sluiten met de partij van dood en verderf.
A
D666. IK snap niet dat christelijke partijen daar mee samen willen werken
Toon meer reacties (3)