Gabriëlle Dik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

31 januari 2020 door Patrick Goede

Gabriëlle Dik leefde jarenlang vanuit angst: "Ik was bang dat ik niet leefde volgens Gods plan"

“Wacht nog maar even met het versturen van de geboortekaartjes”, zei de dokter tegen haar vader. Het leven van Gabriëlle Dik hing als baby aan een zijden draadje. Ze liep hersenbeschadiging op tijdens de zwangerschap. Het zag er slecht voor haar uit. In zijn wanhoop wendde haar vader zich tot God en Hij greep in. Gabriëlle bleef leven en groeide op tot een kerngezonde vrouw zonder hersenletsel. Een wonder! Onlangs kwam Gabriëlle met haar eerste boek, getiteld: ‘Je bent het al!’. Niemand minder dan zanger Michael W. Smith schreef er een aanbeveling over. CIP.nl wilde het naadje van de kous te weten over het tot stand komen van dit boek.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid P.D. Goede.

Word ook lid

Hoe zag de start van jouw leven er precies uit?
“Mijn moeder had een zware zwangerschapsvergiftiging (HELLP-syndroom) en heftige stuiptrekkingen in haar baarmoeder tijdens de zwangerschap. Daardoor ontstond er onder andere een zuurstoftekort in de baarmoeder en moest ik snel worden gehaald. De artsen vertelden mijn vader dat hij beter geen geboortekaartjes kon versturen: ‘Zowel uw vrouw als uw kind komen waarschijnlijk te overlijden en als uw kind blijft leven is het de vraag hoe haar lichamelijke toestand zal zijn.’ De scan liet inderdaad zien dat ik een hersenbeschadiging had toen ik ter wereld kwam. Ik heb nog foto’s van mijn gedraaide handen, mijn tong die ongecontroleerd uit mijn mond hing en mijn ogen die de verkeerde kant op stonden. En toch zit ik hier nu helemaal gezond.”

Je vader schreeuwde het uit naar God?
“Ja, hij was christelijk opgevoed maar was er destijds niet echt mee bezig. Hij heeft het uitgeschreeuwd: ‘God als U bestaat, genees dan mijn vrouw en mijn kind’. En dat is allebei gebeurd.”

Wauw.
“Ja… Ik heb ook altijd een biddende oma gehad. Mijn ouders hadden mij de naam Gabriëlle gegeven en pas later kwamen ze erachter dat dit ‘God heeft zich sterk betoond’ betekent. Dat heeft hij inderdaad laten zien. Daar kan ik nu van getuigen!”

"Ik was bang dat ik niet leefde volgens Gods plan"

Besefte jij als kind dat je een wonder was?
“Niet zo, mijn moeder getuigde er wel veel over. Ik realiseerde mij ook wel dat het bijzonder was. Maar ik denk dat ik pas op latere leeftijd echt ging beseffen hoe speciaal het eigenlijk was.”

Je bent op zo’n wonderbaarlijke wijze ter wereld gekomen maar in het boek schrijf je dat je jarenlang last hebt gehad van angsten. Hoe kan dat nu?
"Ik was een vrolijk kind maar ook heel gevoelig. Ik weet nu dat ik hoogsensitief ben, dus dat verklaart wel veel. Voor mij betekende dit dat ik heel diep over dingen nadacht en daarnaast was ik ook heel gevoelig voor alles wat te maken had met God. Ik was een heel gehoorzaam meisje en wilde het graag allemaal goed doen. Als ik dan op conferenties hoorde dat God een plan met mijn leven had en dat het zo speciaal was dat ik genezen was als baby, kon ik daar wel heel erg over nadenken. Waarom was dat gebeurd? Naarmate ik ouder werd, was ik bang dat ik niet gehoorzaam genoeg was en niet leefde volgens Gods plan. Daardoor werd ik steeds angstiger.”

Had je ook het idee dat je de genezing die je ontvangen had als baby nog moest verdienen?
“Ja een soort compensatiedrang. Ik was op een speciale manier genezen dus dat betekent dan ook dat ik in Gods dienst moest staan, dacht ik dan. Gaan waar Hij me naar toe stuurt.”

Je dacht dat je naar India moest gaan?
“Ja, haha! India was wel één van de sterkste angsten maar er waren nog wel meer extreme dingen waarvan ik dacht dat ik die moest gaan doen. Ik ben nooit naar India geweest. Het trok mij sowieso niet aan. Maar ik dacht dat ik juist dingen moest gaan doen die ik helemaal niet leuk vond. Raar toch?”

Toen je trouwde met je man vroeg je jezelf constant af of je wel met hem mocht trouwen, schrijf je in je boek. Hoe zat dat?
“Ik vroeg mij sowieso bij alles af wat ik deed, of het onderdeel was van Gods plan of dat ik het gewoon zelf graag wilde. Ergens wist ik dat ik met niemand anders wilde trouwen dan met mijn huidige man, maar omdat ik dacht en leefde vanuit angst werd alles wat ik deed een kramp. Ik voelde me niet vrij. Mijn trouwdag had meer ontspannen kunnen zijn als ik had vertrouwd op de onvoorwaardelijke liefde van God.”

Wanneer kwam er meer ontspanning in?
“Vier jaar geleden ben ik uiteindelijk naar een coach toegestapt. Zij vertelde mij over de impact van negatieve gedachten op je brein. Ze liet me een hersenfoto zien uit het boek van neurowetenschapper Dr. C. Leaf (Switch on your brain). Negatieve gedachten ontwikkelen zich als een soort zwarte bomen in je hersenen, wat weer effect heeft op het functioneren van je lichaam. Toen ik dat zag, gingen mijn ogen open. Ik dacht: waar ben ik mee bezig? Ik begreep dat ik zelf die keuze moest maken om mijn gedachten te vernieuwen. Ik heb aan God gevraagd of Hij mij daarbij wilde helpen en of Hij mij wou laten zien dat Hij onvoorwaardelijk van mij hield. En dat deed Hij! Mijn angst is daardoor volledig verdwenen."

Hoe verander je dan je gedachten?
“Het is belangrijk om je eerst bewust te worden van wat je allemaal denkt en gelooft. Schrijf je gedachten eens op en vraag jezelf eens af of het klopt wat je denkt. Komt het overeen met wie God is en hoe Hij naar je kijkt? In Romeinen 12 staat dat je hervormd (veranderd) wordt door de vernieuwing van je denken. In de grondtekst wordt duidelijk dat dit laatste iets is wat je zelf actief kunt doen. Voor mij betekende dit dat ik bewust de keuze maakte om God niet meer als een eisende God te zien. Ik heb toen veel gelezen over Zijn vaderhart en ik kwam erachter dat ik niets hoefde te doen om Zijn liefde te verdienen. Ik was al goed.”

Wat hoop je met dit boek te bereiken?
“Ik ontmoet veel mensen die in een zelfde kramp leven als waarin ik jarenlang geleefd heb. De focus ligt meer op het verbeteren van zichzelf en het ‘worden wie je bent’ dan dat men rust in de wetenschap dat je al goed bent zoals je bent. Dat je Gods kind bént, dat je gerechtvaardigd bént door het bloed van Jezus en dat het Gods plan en verlangen is om een relatie te hebben die gebaseerd is op liefde, vertrouwen en vrede. Zonder voorwaarden. Ik hoop dat dàt kwartje zal vallen als mensen mijn boek lezen."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Koop hier het boek ‘Je bent het al!’

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.