Herman

Dagelijks leven

15 januari 2020 door Herman van Wijngaarden

Herman van Wijngaarden vraagt zich af of er een Derde Wereldoorlog komt

Staan we aan het begin van de Derde Wereldoorlog? Van tienerleiders en catecheten hoort de jeugdwerkorganisatie HGJB dat veel tieners die vraag bezighoudt. Sinds Trump de Iraanse generaal Soleimani liet ombrengen, waarop Iran tegenmaatregelen beloofde, hangt ons de dreiging boven het hoofd dat de boel elk moment kan exploderen – met misschien wel een WOIII als gevolg… Tieners nemen die dreiging erg serieus en worden bang! In onderstaand artikel gaat Herman van Wijngaarden in op de vraag: hoe moeten we in het jeugdwerk met die angst omgaan?

Voor alles: wees hierin re-actief. Ga alleen op het onderwerp in als tieners erover beginnen. Ernaar vragen of ze ook ‘die berichten over de Derde Wereldoorlog’ gezien hebben, is niet verstandig. Want dat kan het effect hebben dat ze denken: ‘Als de leiding erover begint, zal het wel serieus zijn!’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Voor jongeren draait alles om deze aardse werkelijkheid. Deze werkelijkheid wordt m.n. door Jezus gerelativeerd. Het lijkt me een belangrijke taak voor opvoeders en jeugdwerkers om dat ook te doen. Dat vereist dan wel een helder zicht op de werkelijkheid die al dit aardse overstijgt. Dan komen we toch bij Jezus en Zijn evangelie uit.
Het is niet makkelijk om tieners voor te bereiden op de wilde tijden vol leugen en bedrog waar de mensheid naar toe beweegt. Hoe moet je als Christen je plaats bepalen in zo'n wereld? Hoe moet je vaststellen wat waar en onwaar, goed en slecht is? Ethiek is niet het herhalen van soundbites, tegenwoordig visueel gemaakt in memes, wat dan wel - hoe maak je een als Christen een ethische keuze? Wat bedoelt God met vrede? Wat is Bijbels gezien een rechtvaardige oorlog? Dat soort onderwerpen zou ik met tieners willen bespreken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!