Cor verkade
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 januari 2020 door Patrick Simons

Cor Verkade ziet 'satanische doem' bij gereformeerde gezindte: "Er wordt op een mystieke ervaring gewacht zonder te vertrouwen op Gods genade"

“Ik dacht de eerste 21 jaar van mijn leven dat ik naar de hel zou gaan.” Cor Verkade vertelt hoe hij opgroeide in een orthodox-gereformeerd milieu. Zaterdagavond was de zakenman en jurist te gast bij het radioprogramma ‘Onderweg’. In gesprek met presentatrice Elsbeth Grutke heeft hij het onder meer over zijn jeugd, de gereformeerde gezindte en politiek.

Verkade groeide op in een domineesgezin. “Dat was een glazen huis. Maar eerlijk gezegd heb ik daarvan genoten, geprofiteerd en gebruik gemaakt.” Hij groeide op binnen de rechterzijde van de Gereformeerde Bond, een behoudende stroming binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). “Het was gelukkig net geen hel en verdoemenis, maar het ging bijvoorbeeld wel over een ingebeelde hemel.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

D
L
Ik begrijp de zorgen van broeder Verkade. Maar om te spreken over een "satanische doem bij gereformeerde gezindte", dat gaat me veel en veel te ver. Jammer ook dat de belijdenissen - Dordt - erbij gehaald worden. Calvijn zou overigens niet kunnen kerken in bepaalde "neo-calvinistische kerken" en "de vaderen van Dordt" zijn niet verantwoordelijk voor hetgeen sommigen gepuurd hebben uit de Dordtse Leerregels. Laten we a.u.b. het kind niet met het badwater weggooien!
K
De dubbele predestinatieleer komt juist wel bij Calvijn vandaan. In de kerken van Verkade op doelt is dan ook de gedachte " als ik niet ben uitverkoren, dan ben ik voor eeuwig verworpen". Dat bedoelt hij dus met satanische doem. En tel daar ook nog maar bij op dat mensen aan de verkeerde kant van de lijn worden geboren.
Toon meer antwoorden (11)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!