breugem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 januari 2020 door Patrick Simons

Dominee Breugem tijdens nieuwjaarspreek: "Psalm 91 kan een duivelse kwelling zijn en je geloof doen wankelen"

"Als de ellende je te pakken neemt, de ziekte wél je geliefden wegneemt, dan kan Psalm 91 in plaats van een troost een enorme aanvechting zijn. Deze psalm kan dan een duivelse kwelling zijn en je geloof doen wankelen.” Dat zei ds. J. C. Breugem tijdens zijn nieuwjaarspreek over Psalm 91. De hervormde predikant ging voor in zijn eigen gemeente in Boven-Hardinxveld en deelde zijn preek op in vier punten: De schuilplaats, het vertrouwen, God helpt!? En tot slot God antwoordt.  

De schuilplaats
“In het hartje van de Amsterdamse Jordaan is er een christelijk hotel”, steekt Breugem van wal. “De Shelter; de schuilplaats. Je kunt daar genieten van christelijke gastvrijheid. Het biedt rust, al is het maar voor een avond of een nacht. Christelijke vrijwilligers zetten zich daar in om reizigers en vreemdelingen op adem te laten komen en ze een stukje thuis te geven. Het is echt een andere wereld daar. Binnen is het fijn en gezellig, maar buiten is het hard en rauw. Zoals het leven vaak ook is. Maar kun je dat leven dan buiten de deur houden door zo’n schuilplaats binnen te stappen? Is dat ook niet een beetje gezichtsbedrog? Even wegduiken voor alles wat het leven meebrengt? Je zult merken dat het leven niet te ontwijken valt. Onze psalm wijst je dan ook een andere weg.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Preekverslagen
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Prof. dr. A. de Reuver geeft een voorproefje van de hemel: "We zullen Hem gelijk zijn die eerst ons gelijk wilde zijn"
- Volgens Willem Glashouwer is het 2 voor 12 op de wereldklok: "Koninkrijk van Jezus staat voor de deur"
- Indrukwekkende boodschap van prof. dr. De Reuver: "Op Golgotha schijnt maar één woord op zijn plaats: mislukt"
Meer over Preekverslagen »

Luister de hele preek hier

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

'Dat verlangen trekt je er voor heen' . Dit is een samenvatting van deze hele preek. Hij is onze schuilplaats voor elke dag onderwg!
a
Ds. J.C. Breugum sluit zijn artikel af met o.a. deze woorden:

"De genadegift van God is geen lang leven, want dan kom je weer bij

dat sprookje uit. De genadegift van God is eeuwig leven. Leven door Jezus Christus waarmee ik eeuwig aan de Vader verbonden ben en bij Hem thuishoor". Goed en pastoraal artikel van deze Predikant . Hier

klopt het evangelie met lof aan Yeshua .
D
Wanneer een mens denkt dat voorspoed, geluk en gezondheid. enz. de voorwaarden zouden moeten zijn om in de schuilplaats van de Allerhoogste te verkeren. Dan kan voor diegene psalm 91 idd een duivels dilemma zijn. Voor Gods kind is psalm 91 juist een bevrijding van duivelse dillema's. Job riep vanuit zijn diepste ellende: ik weet: mijn Verlosser leeft. Job 19:25. En nog steeds in diepe ellende riep hij in Job 23:10: Als goud zal ik uitkomen. In onze diepste duisternissen is psalm 91 een bodem die vast en zeker is. Veilig in Jezus armen.
Toon meer reacties (1)