jan-willem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 december 2019 door Patrick Simons

Jan-Willem ziet ouderlijk gezag wankelen: "Dit leidt tot een beeld van een lievige God die alles goed vindt"

Hoe goed kennen we de Bijbel eigenlijk? Zijn we vooral bezig met wat Jezus voor ons heeft gedaan of willen we ook daadwerkelijk leren van het onderwijs én de daden van Jezus? Het zijn vragen die Jan-Willem van den Bosch zichzelf stelde, toen hij besloot om het boek 'In Geest en Waarheid' te schrijven, een boek waar iedere christen veel van kan leren, vooral vanuit de Torah. CIP.nl sprak met hem over onder meer de Torah, Jezus en ouderlijk gezag. Vandaag deel 3: ouderlijk gezag.

In het boek dat Jan-Willem schreef, is een uitspraak te vinden die om nadere toelichting vraagt: 'Ouderlijk gezag vormt de basis van alle gezag. In onze maatschappij wankelt dat.' Jan-Willem ziet dat terug in het dagelijks leven: "Vooral in hoe men omgaat met jongeren en kinderen. Kinderen worden vandaag de dag steeds brutaler en daar mogen we niets meer van zeggen. Zeker niet wanneer het gaat om kinderen van anderen, wanneer je bijvoorbeeld op straat iets ziet gebeuren. Ook in het onderwijs zie je dat terugkomen."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Jan-Willem van den Bosch
- Jan-Willem: "In onze theologie herkennen Zijn eigen Joodse broeders Jezus nauwelijks meer"
- Jan-Willem vraagt zich af of de Joodse wetten ook gelden voor christenen: "Het shabbatsgebod is ook voor ons"
Meer over Jan-Willem van den Bosch »

Klik hier voor meer informatie over 'In Geest en Waarheid'

Reacties

H
Ongeloof en revolutie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De moderne mens heeft geen besef meer van het feit dat het God is die mensen bekleedt met gezag. De tijdgeest is anti autoritair. Als de verhouding gezagsdrager - ontzagbieder ontbreekt wacht de anarchie.
Jammer Kees dat je op deze manier je menig verwoord met de eerste 3 woorden.Het Gods beeld van de tijd van het 1e testament en 2e testament is een totaal andere als in onze huidige Nederlandse maatschappij. Gezag en gezagdragen is niet alleen streng zijn maar ook verantwoording dragen. De Efezebrief verwoord dat duidelijk.
K
Dag Gerrit, wat je schrijft in je tweede alinea, is ten deel waar. Maar dat neemt niet weg dat de link met mondige jeugd volledig nonsens is. Mijn vrouw werkt in het basisonderwijs, en in elke klas is wel een ouder die het beter weet. Maar de meeste kinderen gedragen zich gewoon op school en de ouders respecteren gewoon het gezag van de leerkracht.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events