Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 december 2019 door Willem J. Ouweneel

Wanneer werd Jezus eigenlijk geboren?

Over een paar dagen is het Kerstfeest; dan vieren 2,3 miljard christenen wereldwijd de geboorte van Christus. Daar doe ik van harte aan mee, ook al weet ik net als vele anderen natuurlijk ook wel dat Jezus niet op 25 december geboren is. Het is een beetje als met de verjaardag van koningin Beatrix; zij was op 31 januari geboren, maar we vierden het op 30 april. Geen wonder: 31 januari is te koud om dan koninginnedag te vieren. Straks, als Amalia koningin is, zal het hetzelfde liedje zijn: 7 december is te koud voor koninginnedag.


Bij Jezus is het probleem net andersom: 25 december is te koud om als geboortedag in aanmerking te komen, alleen al vanwege het feit dat de schapen in de geboortenacht nog buiten in het veld waren. Hartje winter zijn zelfs in de velden van Efratha geen schapen meer te vinden. Trouwens, de winter is ook een onmogelijke tijd voor het uitschrijven van een volkstelling. Geen keizer zou zo mal zijn, omdat de wegen dan vaak onbegaanbaar zijn en het vaak te koud is om te reizen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerst
- De 5 grootste misvattingen in het kerstverhaal
Meer over Kerst »

Reacties

P
De (kerk) is verdwaald nadat het een staatsgodsdienst is geworden en vele zijn nog steeds verdwaalt of berusten zich er in omdat het ware licht in vele harten gedoofd is. Blindheid slaat toe als je gaat afdwalen wat de Bijbel ons leert.
G
De stal wordt overigens nergens genoemd in de bijbel.
G
Bethlehem: broodhuis. Het levende Brood uit de hemel geboren in het broodhuis. In de loofhut stond een houten kribbe waar het brood in bewaard werd tijdens het feest, gewikkeld in een doek. Logisch dat dat het bedje werd voor het Brood. Het was ook hét teken voor de herders. Dat het kind in een doek gewikkeld was en in een kribbe lag. Ik geloof dat het woord voor kribbe voor de herders genoeg was.

Ik vroeg me al langer af waarom nu juist dát hét teken was. Nu valt het op zijn plaats. Samen met de tijs van het Loofhuttenfeest.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen