lapre
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 december 2019 door John Lapré

John Lapré kijkt terug op 2019: laat ons zoogdieren zijn!

Traditiegetrouw is december de maand van terugblikken. Of dat terugblikken nou per se een beter mens maakt, weet ik niet, maar het kan soms wel helpen de weg voorwaarts richting te geven. Het verleden kan de toekomst dienen en alleen al daarom is het goed om in de maalstroom en jacht van het leven op de rem te trappen en te zeggen: ´2019, praat met mij!´

Ik vond 2019 een bewogen jaar. Op allerlei vlakken, maar niet in het minst in christelijk Nederland. Als een vuurpijl werd de Nashvilleverklaring in Nederland gelanceerd. Als u het mij vraagt, heeft dat ding (onbedoeld) een spoor van vernieling getrokken, maar tegelijkertijd ook het gesprek geopend over de rol van lhbt´ers in de kerk. De verklaring bleef de gemoederen bezig houden. Was het al dat gedoe nou waard? Als het gaat over de inhoud van de verklaring en de discussie daarover, zeg ik: ja, het was al dat gedoe meer dan waard. De verklaring was een aanjager om in sommige groeperingen ingesleten denkpatronen te bevragen. Dat kan alleen maar winst opleveren. Wie vraagt én luistert, kijkt de ander in de ogen. Wat veraf lijkt, komt ineens dichtbij en wat vertrouwd voelt, kan ineens geparkeerd worden ten behoeve van de ander. Die wisselwerking kent geen verliezers, al worden discussies gevoerd op het scherpst van de snede.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

De Nashville-verklaring wordt genoemd. Ook al was deze voor sommigen niet pastoraal genoeg, het bevatte niets wat in strijd is met Gods Woord. Die verklaring was niet alleen een aanjager van een inhoudelijk gesprek (dat is uiteraard prima), maar openbaarde ook hoe mensen staan tegenover dat Woord van God, dat soms hard lijkt, maar tot heil voor alle mensen is gegeven.
K
Dat God ooit bedoeld heeft 1 man en 1 vrouw en een relatie voor het leven, dat geloof ik wel. Maar: Jezus is in Mattheus 19 heel duidelijk wat valt onder het gebod "gij zult niet echtbreken". En dan zijn we ineens een heel stuk milder dan wanneer het om LBGT-ers gaat. Het ene vinden wij dus blijkbaar veel minder er dan het ander, terwijl dat het niet is in de ogen van Jezus. Met dat ene zondige wij al. Zelfs als wij een ander aanzien om haar (of hem) te begeren. Maar God is een God van genade. Waarom moeten wij dan keihard oordelen?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.