Matthijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 december 2019 door Matthijs Vlaardingerbroek

De allerergste zonden in kerkelijk Nederland staan niet in het rijtje van Jezus

Bijsluiter: Dit artikel kan als provocerend en kwetsend ervaren worden. In dit artikel ga ik op zoek naar de ergste zonde in ons midden. Voor degenen die hierbij betrokken zijn, kan dit als zeer confronterend ervaren worden. Toch denk ik dat deze zoektocht beschreven moeten worden. Sommige artikelen schrijf je vanuit een pastorale zorg. Dit artikel heb ik geschreven vanuit de positie van de nar. In de Middeleeuwen was de nar vaak de enige die de waarheid tegen de koning mocht zeggen. De anderen keken wel uit, vooral als de koning hierdoor gekwetst zou kunnen worden. De nar nam dan het risico en bracht deze confronterende boodschap op zijn eigen narrige wijze. Zo ook dit artikel.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Dat is toch precies de strekking van de column? Als Jezus als zondebok onze zonden heeft weg gedragen, waarom moeten wij dan een ander minachten om zijn of haar zonden? Want dat is wel wat er in min of meerdere mate gebeurd: de zondige gescheidene, samen wonenden, homo of transgender wordt als een zondebok de woestijn van het leven ingestuurd. Weg uit het midden van onze kerk.
Prima stof tot nadenken, begrijp niet waarom het provocerend of kwetsend zou zijn :)
Alles valt of staat of je wel door hebt dat je geen barst beter bent dan de rest! Is het een verdienste als je uit een stabiel nest komt en vaak de verwachte en geijkte beslissingen kunt nemen. Ben je beter omdat je sterker lijkt te zijn dan de ander die een zwak moment had? We zijn allemaal verkocht onder de zonden en niet iedereen weet daar even goed mee om te gaan door causale oorzaken. Helpt gij die meent sterk te staan, de ander terecht in een geest van zachtmoedigheid.
Toon meer reacties (42)