sluijs

Dagelijks leven

02 december 2019 door Patrick Simons

Dr. C. A. van der Sluijs over gaven van de Geest: "In de gereformeerde gezindte is men er bang van geworden"

Volgens dr. C. A. van der Sluijs wordt het werk van de Heilige Geest in de evangelische beweging overbelicht en in de gereformeerde gezindte juist onderbelicht. In het boek 'Zonder ervaring geen leven' zoekt hij naar het juiste Bijbelse evenwicht. CIP.nl stelde hem enkele vragen over het soms lastige onderwerp.

Kan het werk van de Heilige Geest eigenlijk wel overbelicht worden?
"Ja, dat kan, als je belicht wat er niet is. De Heilige Geest, die Heere is en levend maakt, gaat uit van de Vader en van de Zoon - volgens de belijdenis van Nicea - belicht het heil vanuit Gods welbehagen ofwel de verkiezing van eeuwigheid én vanuit het volbrachte werk van Christus. Als het denken vanuit de verkiezing veralgemeniseerd wordt zoals in de evangelische beweging, zal ook het denken vanuit Christus veralgemeniseerd worden. Het geloof komt dan ‘in de lucht’ te hangen en wordt tot niet en ijdelheid. Evenzeer doodgevaarlijk. Men denkt straks in te kunnen gaan in de eeuwige zaligheid en zal niet kunnen. Overbelichting van de Geest wordt dan projectie of wensdenken."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Bestel hier het boek: 'Zonder ervaring geen leven'

Reacties

K
Wat een onmogelijk te volgen verhaal weer. Je moet woord voor woord vertalen, om überhaupt een idee te krijgen wat er staat. Het is zo eenvoudig. Jezus zegt: wie in mij gelooft zal eeuwig leven. Meer is niet nodig.
REAGEER
H
Zou de redactie dit eens in gewoon Nederlands willen vertalen? Dit volg ik niet!
REAGEER
Na bijna 45 jaar werkzaam te zijn binnen de evangelische wereld, heb ik mogen ontdekken dat de geestesgaven een groot geschenk van God zijn. Het functioneert terdege, maar vaak niet op de manier die ik in bepaalde denominaties heb gezien en die mensen afschrikken. Het is geen show en dat mag het nooit zijn, want dan verander je iets kostbaars in een prul. Ik ben 71 en heb het links en rechts wel gezien. Maar genoeg om er in balans mee om te gaan!
REAGEER
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!