dominee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 november 2019 door Patrick Simons

Dominee Wessel ten Boom maakt zich grote zorgen om de kerk: "Ken alleen maar collega's die spuwen op Calvijn"

Voor De Blauwe Tijger interviewde dominee Henk-Jan Prosman dominee Wessel ten Boom. In een gesprek van bijna anderhalf uur kwamen tal van onderwerpen ter sprake. Ten Boom spreekt onder meer over de DDR, diverse ideologieën en wat nu eigenlijk de missie is van het christendom in de wereld. Ook spreekt de theoloog openhartig over zijn ernstige ziekte en hoe hij daar vanuit zijn geloof mee omgaat. Wat volgde was een bijzonder mooi getuigenis.

Ten Boom wordt tijdens het interview emotioneel wanneer het over de moderne kerk gaat. Hij vertelt dat hij in een liberale cultuur leeft waar hij zich niet thuis voelt. "En dat geldt ook voor de kerk", zegt de predikant waarna hij het even moeilijk krijgt. "De kerk is veel liberaler dan ze zelf weet. Het grote verdriet dat ik heb rondom de kerk is dat onze kerk haar dogmatiek heeft prijsgegeven en haar idee heeft prijsgegeven dat het gaat om waarheid. Het gaat nu om mensen. Maar wat zijn mensen? Wat zijn mensen zonder God? De kerk heeft haar theologie allang prijs gegeven en daardoor weet ze ook niet meer waar het over gaat. Dat klinkt misschien een beetje arrogant maar ik vind wel echt dat het zo is."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier voor meer van De Blauwe Tijger

Reacties

Ds. ten Boom, mijn diep respect. Want uit uw betoog spreekt de liefde tot God en de door U zo begeerde waarheid. Ik kan alleen maar eindigen met een mooie tekst die in mijn gedachten komt en die ik met U in verband wil brengen. Ik wens U de vrede van God toe.

Hebreeën 6:10 NBG en/of HSV.
K
Feit is dat we elkaar met de waarheid de kerk uitgevochten hebben. En ook dat een hoop mensen op enig moment nooit meer in de kerk zijn gekomen.Spuwen op het verleden lijdt helemaal nergens toe. We kunnen heel veel leren van het verleden. En dat verleden gaat ook verder terug dan Calvijn. Maar tegelijkertijd moet elke generatie het geloof steeds weer opnieuw zelf ontdekken. En dan helpt het niet dat Calvijn iets heeft gezegd en dat het dan altijd zo moet blijven.N
Hier ben ik het niet mee eens Kees,een kerk waar iedereen zijn eigen waarheid heeft ,mist Jezus en mist daarom het fundament.Waar de Waarheid (Jezus) is, is de leugen ook en die doet hetzelfde als wat hij bij Eva deed n.l. twijfel zaaien over God .Daar komt het door jou genoemde gevecht vandaan en dat kan je dus ook verwachten .
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.