Corstian
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 november 2019 door Patrick Simons

Cultuurverandering in de kerk is volgens Corstian niet het juiste antwoord op secularisatie: "Gaat veel meer om individuele betrokkenheid"

Na een intensieve periode waarin hij zeer actief was voor de kerk, besloot Corstian van Westen om de kerk te verlaten. Hij keerde na jarenlange afwezigheid terug en heeft daardoor een hart voor kerkverlaters gekregen. In het boek Adieu kerk! Adieu God? verzamelde hij tien verhalen van kerkverlaters. Tegenover CIP.nl vertelt Corstian over hoe het bij hem zelf ging en hoe de kerk volgens hem het beste hiermee om kan gaan. Vandaag deel twee: over secularisatie in Nederland en hoe de kerk hier het beste mee om kan gaan.

Dat de kerkverlating toe blijft nemen, valt moeilijk te ontkennen. Maar waar komt dat volgens Corstian eigenlijk vandaan? Hij noemt meerdere oorzaken. “Over het algemeen is het veel meer geaccepteerd om de kerk te verlaten dan 30/40 jaar geleden. Eigenlijk is het nu juist raar als je er nog bij blijft. 30 jaar geleden was dat niet zo. Daar komt nog eens bij dat de postmoderne mens steeds hogere verwachtingen heeft. 20 jaar geleden zaten we ook gewoon in de kerkdiensten als we het niet interessant vonden. Nu is dat niet meer zo. We zijn zo kritisch geworden dat we dat simpelweg niet meer accepteren.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
De gemeente/kerk is meer dan het gebouw. Het is de gemeenschap die om je heen staat. En juist dat aspect voelen kerkverlaters en nieuwkomers heel goed aan. Die gemeenschap is oprecht en authentiek. Of ze is formalistisch. Meestal van beide wat. En dan is het ook de persoonlijke houding van gelovigen of ze in de gemeenschap zijn geïntegreerd of niet. Mijn inziens zal elke kerk zich moeten inzetten voor 'community building'.
Het gebouw is een zaak van de laagste orde. Ook het belang van de gemeenschap is relatief in een tijd van vele soorten fysieke - of digitale netwerken. In de beginne was de kerk een gemeenschap waarin God centraal stond èn zich middels de Heilige Geest manifesteerde. Een kerk die zo functioneert is vanzelf een groeikerk, omdat mensen ernaar hongeren en dorsten dat God zich concreet met de gelovigen verbindt en tot bloei doet komen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.