Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 november 2019 door Willem J. Ouweneel

Wat is het nu: de wederkomst of het sterven?

Als predikanten het over ‘de toekomst’ hebben, moeten zij naar mijn mening een beetje duidelijker zijn. Hebben ze het over ‘de hemel’, waar de gelovige naartoe gaat als hij sterft, of over de hemelse toestand die aanbreekt als Christus terugkomt? Twee weken geleden las ik op CIP een prachtige preek van collega Arie de Reuver over de heerlijke toekomst van de gelovige. Als je die preek nauwkeurig leest, valt er weinig op aan te merken, want bijna steeds heeft De Reuver het over de wederkomst van Christus en over wat er daarna komt. Toch vrees ik dat veel van zijn toehoorders gedacht hebben dat hij het meestal had over wat er op het gelovig sterven volgt. Dat doet hij bijvoorbeeld door te wijzen op de kerkvaders, de hervormers en de mannen van de Nadere Reformatie; mannen die volgens mij juist helemaal niet zo met de wederkomst bezig waren, maar veeleer met het naar-de-hemel-gaan-als-je-sterft.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Waarom Sinterklaas op Jezus Christus lijkt
- Coronatheologie
Meer over Willem Ouweneel »

Reacties

Ja, wij ‘verwachten naar zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont’ (2 Petr. 3:12-14).
Heeft het niet allemaal te maken met het feit dat we praten over een "dimensie", waar tijd niet of anders bestaat? Vroeger dacht ik "niet". Sterven was onmiddellijk opstaan. Nu denk ik "anders". Mozes en Elia waren bij Jezus op de berg der verheerlijking. Onze doden bestaan anders, lopen vooruit op de opstanding? Wij lopen gewoon een eindje achter? Vermoedelijk is het de mens niet geoorloofd (is het niet mogelijk) deze dingen uit te spreken. Daar zijn geen woorden voor.
A
Jezus, het levende woord, de bijbel, schets ons via Paulus, Johannes, en Petrus een gezegend totaal toekomstbeeld, en daar "smullen" we van, alleen..hoe zit het de omstandigheden en de tijd, de volgorde?

Persoonlijk laat ik het los als kind van abba vader God, lekker toch die overgave in vertrouwen, halleluja.

Shalom
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen