Podcastcover
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2019 door Geerten van Breugel

Waarom de NGK en GKv 50 jaar na pijnlijke echtscheiding weer bij elkaar komen - CIP Podcast

De kerkverbanden NGK (Nederlands Gereformeerde Kerken) en GKv (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) trekken na vijftig jaar scheiding steeds meer met elkaar op. De vrijgemaakten betuigen zelfs spijt voor de rol die ze hebben gespeeld bij de kerkscheuring. Jeffrey en Patrick bespreken de achtergrond van deze scheuring en reconstrueren hoe de kerkverbanden toch weer bij elkaar komen in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

"In de Tweede Wereldoorlog, in 1944, is de vrijgemaakte kerk ontstaan", zegt Jeffrey. "Uit die vrijgemaakte kerk kwam in 1967 de Nederlands Gereformeerde Kerk, een kleine afsplitsing. Ze vonden dat de vrijgemaakten te veel van de regels waren, te weinig vrijgemaakt eigenlijk. Onder leiding van dominee Berend Schoep stelde een groep predikanten een open brief op in 1966, die niet serieus werd genomen. Schoep werd afgezet en samen met andere ambtsdragers geschorst. De NGK ontstond, een kerkverband van 30.000 á 40.000 mensen. Toch is de scheuring na al die jaren nog een flinke open wond."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Vrijzinnigheid is vooral een scheldwoord vanuit orthodoxe hoek. Natuurlijk kent de PKN uitwassen als Kuitert en Hendrikse, en wat mij betreft wordt er een streep getrokken bij de apostolische geloofsbelijdenis. Maar dat neemt niet weg dat het overgrote gedeelte van de PKN die apostolische geloofsbelijdenis wel onderschrijft. Het verschil is dat de dogmatiek en leefregels in de orthodoxe hoek veel belangrijker zijn, en de minder orthodoxen leven vanuit het gebod van Jezus: heb God lief boven alles en je naaste als je zelf.
Wanneer de 3 kerken nog meer toegroeien naar een vorm van vrijzinnigheid, zal dat voor de toekomst minder moeilijk worden elkaar te vinden, maar dan uit de nood geboren. Ook de PKN komt al in beeld, alwaar gelukkig nog een behoudende rechterkant is (HGB), die zich meer onderscheid in standvastigheid dan de GKV en NGK.

Zolang het evangelie van Jezus Christus centraal staat en de liefde mensen bindt blijft er hoop. In de tijd van Josia was er ook bekering mogelijk naar God en Zijn geboden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen