Willem Ouweneel

Dagelijks leven

08 november 2019 door Willem J. Ouweneel

Mijn vrouw koopt wel eens kleren bij een nazaat van Maarten Luther!

Overmorgen, 10 november, is het precies 536 jaar geleden dat Maarten Luther geboren werd in Eisleben. Dat is zeer belangwekkend, want 5 + 3 + 6 is samen 14, en dat is 2 x 7 :-)!

Ooit heb ik voor de EO een tv-programma over Luther gemaakt. Tijdens die opnamen stonden we op een bepaald moment ook bij de doopvont in de kerk van Eisleben, waar de kleine Luther reeds de dag na zijn geboorte, 11 november 1483, werd gedoopt (katholiek uiteraard). Nu is 11 november de naamdag van Sint-Maarten, en dus werd de kleine Luther ‘Maarten’ genoemd. Heerlijk gemakkelijk toch: je hoefde nooit over een spannende voornaam te piekeren (zoals vandaag veelal gebeurt): je vernoemde óf een naaste verwante van het kind (vaak een grootouder), óf je noemde het naar de heilige van die dag.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Dat Luther lelijke dingen over de Joden heeft gezegd klopt. Veel minder mensen weten dat hij ooit nog geruime tijd voor de Statenvertaling in zijn eentje in 2,5 maand het hele nieuwe Testament in het Duits heeft vertaald. Dat mag dan ook wel weer eens aangestipt worden.
H
Wat ontzettend leuk om te lezen!Waarom was Luther antisemiet?

(Dat is natuurlijk helemaal niet leuk!!!)
T
Interessant artikel. Verder vind ik het bijzonder te bedenken dat alle mensen afstammen van (1) Adam en Eva (2) van Noach en zijn echtgenote. Ik weet niet hoe mevrouw Noach heette maar ze zal ongetwijfeld een naam hebben gehad.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.