kees

Dagelijks leven

05 november 2019 door Kees van der Staaij

Waarom Kees van der Staaij vindt dat leven met dementie juist wél waarde heeft

Met een groepje Kamerleden van andere partijen die zich bezighouden met de zorg, bezocht ik in het herfstreces enkele dagen Denemarken en Zweden. Doel was om te leren van de ontwikkelingen in de ouderenzorg in deze Scandinavische landen. Zij lopen vaak voorop in verbeteringen van de zorg.

Wat me zéker bij zal blijven, was een bezoek aan een dagbesteding voor mensen met dementie in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De Zweedse koningin Silvia heeft zich persoonlijk enorm ingezet om hier werk van te maken. Nog steeds komt ze regelmatig op bezoek bij deze dementerenden en hun verzorgers. Het was werkelijk inspirerend om te zien met hoeveel liefde en respect mensen met dementie hier omringd worden, in een lichte, gezellige omgeving met veel activiteiten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

M
Prachtige tekst en helemaal waar! Ga mee in het leven van mensen die dement zijn, zing met hen, omarm hen. Probeer niet om hen terug in deze wereld ‘te trekken’, verplaats je in hun wereld en geniet van gesprekken op hun niveau. Ik verbaas me dan telkens weer over de uitspraken die mijn moeder doet. Ja, het is ook vaak verdrietig, maar daaraan veranderen we niets. Liefde in kwadraat, heel veel liefde en dankbaarheid dat God hen heel nabij is.
B
Amen. Het is vaak moeilijk met hen om te gaan, maar de Heer wil ons daarbij helpen...
J
Daarbij kan het prachtige boekje: GODVERGETEN door Ds van Iersel een praktische handleiding zijn. De oudere medemens, dat kunnen onze ouders, buren, vrienden of gemeenteleden zijn, doen in deze levensfase een woordeloos beroep op onze liefde, aandacht, praktische hulp en mededogen. "Iedereen kan iemand helpen.....helaas kan "'één iemand" niet iedereen helpen". Waaruit bestaat Uw geloof? "Weduwen en wezen bezoeken in hun moeiten en jezelf onbesmet bewaren van de wereld!"
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?