beute
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 november 2019 door Patrick Simons

Dominee Bram Beute vergelijkt de barmhartige Samaritaan met de barmhartige moslim: "Vroeger waren de Joden de zondebok, nu zijn het moslims"

Is de Bijbel voorspelbaar en saai? Sommigen vinden van wel. Toch staat de Bijbel volgens dominee Bram Beute vol met verrassingen. Hij schreef er het boek 'De omgekeerde wereld van God' over. De gereformeerd-vrijgemaakte predikant daagt je daarin uit om sommige dingen in de Bijbel eens van de andere kant te bekijken. CIP.nl sprak met hem over diverse onderwerpen die in het boek ter sprake komen. In deel 2 komen moslims ter sprake. Ook gaat Beute in op de positie van de vrouw in het gezin en de kerk.

Wie de inhoudsopgave van het boek van de dominee bekijkt, valt direct op dat er een hoofdstuk over de barmhartige moslim instaat. Beute maakt hierin de koppeling tussen de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan en moslims in onze huidige samenleving. "Ik bedacht mezelf wat voor mensen die Samaritanen eigenlijk waren. Hoe dachten de Joden over hen in de tijd van Jezus? Ik denk dat dat precies is wat moslims vaak bij ons oproepen. De Samaritanen leken wel een beetje op Joden. Ze hadden ook de vijf boeken van Mozes, ze geloofden ook in God en ze hielden zich ook aan de reinheidswetten. Tegelijkertijd werden ze door de Joden gezien als ongelovigen die niet bij het volk van God horen. Er waren tal van slechte verhalen over hen en Joden liepen vaak liever om hun gebied heen, al moesten ze daardoor dagen extra lopen."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Bram Beute
- Dominee Bram Beute wil dat we de stilte opzoeken en geloven als een kind: "Al is dat iets anders dan simplistisch geloven"
Meer over Bram Beute »

Bestel hier 'De omgekeerde wereld van God'.

Reacties

J
Een dominee die een lans breekt voor de Islam. Want moslims zijn voor hem de nieuwe Joden. Het is hem kennelijk helemaal ontgaan dat veel mensen zich verzetten tegen de onverdraagzame anti westerse haatideologie die islam is, en niet per definitie tegen moslims individueel. Dominee moet zich niet met politiek of stemgedrag bemoeien. Dat is zooo 1950....
C
Ik ben het met u eens. Moslims zijn hier met maar één doel: de hele wereld behoort Allah toe, en ze zullen net zolang hun eisen stellen totdat de islam wereldheerschappij heeft. Duidelijk de antichrist. Deze dominee zou zich eens meer moeten verdiepen in waar de islam voor staat.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen