Ds. J. G. Schenau

God

31 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Schenau strijdt voor behoud eenheid CGK: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen"

“Paulus schrijft dat een scheuring soms onvermijdelijk is. Als het bij ons zover zou komen, zou ik dat ontzettend verdrietig vinden. Het is onze roeping om dat zo lang mogelijk te voorkomen.” Ds. J. G. Schenau is sinds kort de synodevoorzitter van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Vanaf 12 november komt de generale synode van deze kerk bijeen om een aantal belangrijke kwesties te bespreken. “Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen”, merkt de predikant uit Nunspeet op.

In aanloop naar de komende generale synode zijn in de media verschillende commentaren verschenen van voor- en tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers. Hoe heeft u dat beleefd?
“Ik vind het jammer dat vooral daarop gefocust wordt, en dan ook nog sterk verengd – voor of tegen de vrouw in het ambt - maar het valt niet te ontkennen dat het wel of niet toelaten van vrouwelijke ambtsdragers een beeldbepalend agendapunt is en voor spanning zorgt. Een aantal CGK-gemeenten werkt lokaal samen met gemeenten uit een kerkverband waar wél vrouwelijke ambtsdragers functioneren. Sommige CGK-gemeenten zeggen nu: dat willen wij ook, omdat ze er vanuit de Bijbel geen bezwaar tegen hebben en het de opbouw van hun gemeenteleven dient. De spanning wordt vooral veroorzaakt door gemeenten die daar maar vast toe over gaan.” Eerder dit jaar zijn in IJmuiden en Nieuwegein voor het eerst CGK-vrouwen als ouderlingen bevestigd.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

"Maar in 1 Korinthe 11 zegt hij tegelijkertijd dat er wel scheuringen plaats moeten vinden om duidelijk te maken wie zich aan de waarheid houdt." Ik denk dat hij 1 Korinthe 11:19 bedoeld: "Want er moeten ook afwijkingen in de leer onder u zijn, opdat wie beproefd blijken te zijn, in uw midden openbaar komen. (HSV)". Ik lees daar toch echt wat anders... Denk niet dat Paulus daar zegt dat er 'scheuringen' moeten zijn.
REAGEER
K
Leg bovenstaande maar eens naast de open brief die vandaag ook op deze site werd gepubliceerd. Kijk alsjeblieft naar wat je verbindt en laat elke gemeente zelf beslissen.
REAGEER
E
De langzame stroperigheid van classis, PS, synode in een steeds sneller wordende wereld is misschien nog meer oorzaak van dreiging van scheuring. Bovendien, is de organisatie van een kerkgenootschap, ook van de CGK, niet ondergeschikt aan het doel, nl. de verkondiging van onze grote God? Elders in deze wereld zijn ook veel geloofsgenoten blij met onze God en dan onder een andere organisatiestructuur. De onze is al 5 eeuwen oud. Tijd voor heroverweging?
REAGEER
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!