Ds. J. G. Schenau
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Schenau strijdt voor behoud eenheid CGK: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen"

“Paulus schrijft dat een scheuring soms onvermijdelijk is. Als het bij ons zover zou komen, zou ik dat ontzettend verdrietig vinden. Het is onze roeping om dat zo lang mogelijk te voorkomen.” Ds. J. G. Schenau is sinds kort de synodevoorzitter van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Vanaf 12 november komt de generale synode van deze kerk bijeen om een aantal belangrijke kwesties te bespreken. “Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen”, merkt de predikant uit Nunspeet op.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

"Maar in 1 Korinthe 11 zegt hij tegelijkertijd dat er wel scheuringen plaats moeten vinden om duidelijk te maken wie zich aan de waarheid houdt." Ik denk dat hij 1 Korinthe 11:19 bedoeld: "Want er moeten ook afwijkingen in de leer onder u zijn, opdat wie beproefd blijken te zijn, in uw midden openbaar komen. (HSV)". Ik lees daar toch echt wat anders... Denk niet dat Paulus daar zegt dat er 'scheuringen' moeten zijn.
K
Leg bovenstaande maar eens naast de open brief die vandaag ook op deze site werd gepubliceerd. Kijk alsjeblieft naar wat je verbindt en laat elke gemeente zelf beslissen.
E
De langzame stroperigheid van classis, PS, synode in een steeds sneller wordende wereld is misschien nog meer oorzaak van dreiging van scheuring. Bovendien, is de organisatie van een kerkgenootschap, ook van de CGK, niet ondergeschikt aan het doel, nl. de verkondiging van onze grote God? Elders in deze wereld zijn ook veel geloofsgenoten blij met onze God en dan onder een andere organisatiestructuur. De onze is al 5 eeuwen oud. Tijd voor heroverweging?
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!