Unplanned
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 oktober 2019 door Sjoukje Dijkstra

Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film 'Unplanned': "Ik vind de film gevaarlijk"

Veel christenen zijn enthousiast over Unplanned, een film die een unieke blik geeft in de abortuskliniek van een vrouw die ooit de meest gepassioneerde pro-abortus voorvechtster was. Pro-life journalist Sjoukje Dijkstra bekeek de film met pro-choice activist Abby Buwalda. Op CIP.nl deelt Abby haar bevindingen. "Ik vind de film gevaarlijk."

CIP-redacteuren Patrick & Jeffrey bespraken dit verhaal in de CIP Podcast. Beluister dit fragment vanaf minuut 18.

Dijkstra en Buwalda ontmoetten elkaar in 2016 bij die Mars voor het Leven, waarbij de organisatie Choice for Youth and Sexuality een tegendemo hield. Hierna gingen ze via de mail de dialoog aan, op zoek naar verbindingspunten. Dit leidde tot verrassende inzichten over vooroordelen, recht op keuzevrijheid en recht op leven.
Samen besloten ze die dialoog nieuw leven in te blazen door allebei de film Unplanned te kijken, die vorige week woensdag in première ging in Nederland. Deze film gaat over het leven van Abby Johnson, voormalig directrice van een abortuskliniek, die nu pro-life werk doet. Sjoukje keek in Veenendaal in de bioscoop, Abby vanuit huis in Maputo (Mozambique), waar zij nu woonachtig is.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Abortus
- Strijden tegen abortus doe je niet met veroordelende vinger en quasi-zoet filmpje
- Hoe pro-life organisaties juist in Week van het Leven feller dan ooit worden aangevallen
- GroenLinks richt pijlen op christelijke zorgverzekering die geen abortus vergoedt en stelt Kamervragen
- Abortus volop onderwerp van discussie in aanloop naar Week van het Leven
- Zeven redenen waarom mensen kiezen voor abortus (en waarom ze niet kloppen)
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik wil CIP graag bedenken dat ze het artikel van Sjoukje met mijn reactie hebben geplaatst en op die manier een belangrijke eerste stap hebben gezet om de dialoog die tot nu toe alleen tussen mij en haar plaats vonden breder te trekken.
a
Goed en moedig, deze dialoog en eerlijk ook, de reactie van Abby Buwalda. Wat me wel altijd weer opvalt is dat van vrouwen die abortus willen laten plegen, gezegd wordt: 'Dat is haar leven, haar baarmoeder, haar besluit.' Dat is allemaal waar, maar ik mis daarin altijd de notie dat het náást "haar leven, haar baarmoeder", bóven alles óók gaat om een (hoe pril ook) léven dat NIET van de moeder en NIET van de vader is, maar van zichzelf: van het kind zélf. Hier hoor je mensen die vóór (het recht van) abortus zijn, nooit over !
A
Bedankt voor je positieve reactie Alfons. Ik ben het met je eens dat het ook over het dilemma van de keus van de moeder vs. het potentiële leven van de foetus moet gaan. In veel landen, onder meer hier in Mozambique, gaan er meisjes en vrouwen dood of raken voor het leven beschadigd door onveilige abortus. Daar maak ik me zorgen over.

Het is een ethisch dilemma voor mij de rechten van de vrouw vs. de rechten van het potentiële kind - waar geen makkelijk antwoord op is, daarom ben ik blij met de dialoog die Sjoukje en ik zijn gestart.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (15)