Dick en Willeke Troost
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

23 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Dick trouwde voor de derde keer: “De kerkelijke zegen hebben we nooit gekregen”

Psychiatrische stoornissen, huwelijkstherapie, twee echtscheidingen. Dick Troost heeft een zware tijd achter de rug. De stenen die hij in zijn rugzak moest dragen werden steeds zwaarder. Sinds hij Willeke ontmoette schijnt de zon weer in het leven van Dick. “De kerkelijke zegen hebben we dan niet mee gekregen. Maar de zegen van mensen, is voor ons minder belangrijk dan de zegen van God.”

Dick vertelt uitgebreid over zijn eerste vrouw. Haar ouders heeft hij leren kennen tijdens hun bezoek aan zijn boerderij in Nederland. “Ze nodigden me uit om bij hun te komen logeren. Ze hadden 5 kinderen die allemaal het ouderlijk huis hadden verlaten. Ik zat in de topfokkerij van zwartbont melkvee en kwam om die reden regelmatig in haar regio.” In 1983 paste een verblijf van Dick bij dit echtpaar in zijn programma. Daar ontmoette hij hun jongste dochter. “Ga je met mij mee naar de soos die bij onze universiteit hoort”, vroeg zij op een gegeven moment. Dick ging graag mee.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Echtscheiding
- De mooiste dag van Elyse eindigde in een nachtmerrie: "Ik vroeg God om mijn huwelijk te redden"
- Marianne Grandia scheidde van haar man: "Ik nagelde mijzelf elke dag aan het kruis om wat ik mijn kinderen had aangedaan"
- Na haar scheiding ging Pascalle Laban door een rouwproces: "De pijn van afwijzing in de kerk was heftig"
- "Er is veel spraakverwarring rondom echtscheiden"
- Annelies ervoer haar scheiding als een rouwproces: "Zeg nooit dat een echtscheiding jou niet overkomt"
Meer over Echtscheiding »

Reacties

P
Wie met een verlatene (=weggezondene) trouwt, pleegt overspel, staat niet in Mat. 19:9 maar in Mat. 5:32! Zie de NBG-vertaling. Na mijn bekering en wedergeboorte heeft mijn vrouw mij weggezonden en heb ik op grond van de vertaling van Mat. 5:32 een grote worsteling gehad of ik opnieuw kon trouwen. Na een gebed tot God hoe ik dit moest zien, kreeg ik van een vriend de juiste vertaling van dit vers. De letterlijke vertaling uit het Grieks luidt heel anders!
G
Hoe luidt dan de letterlijke vertaling?
P
De juiste vertaling luidt: Ieder die van zijn vrouw scheidt behalve vanwege hoererij, maakt van haar een echtgebrokene, en wie een zich gescheiden hebbende vrouw huwt, pleegt echtbreuk. Het gaat in beide genoemde gevallen over iemand, die zelf de echtscheiding heeft bewerkt. Het gaat niet over iemand die het slachtoffer is van een echtscheiding. De foute vertaling weerhoudt serieuze christenen helaas vaak om weer te hertrouwen.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen