Evangelist uit Amerika doe is lief
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2019 door Patrick Goede

Pastor John MacArthur denigrerend richting Beth Moore: "Ga naar huis. Er is geen ruimte voor een vrouw om iets Bijbels uit te leggen. Punt. Uit."

Pastor John MacArthur van de Grace Community Church in Californië heeft zich de woede van veel christenen op de hals gehaald. Hij sprak op denigrerende wijze over zijn vrouwelijke collega Beth Moore. MacArthur is uitermate kritisch over vrouwen die vanuit de Bijbel onderwijs geven. Een taak die volgens hem alleen is weggelegd voor mannen. De controverse ontstond tijdens de Truth Matters Conference. De host van de conferentie vroeg John om een reactie op de woorden: 'Beth Moore', waarop hij antwoordde: "Go home." Oftewel: "Ga naar huis". 

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Geerten van Breugel.

Word ook lid

Het antwoord op de vraag werd met gejuich en applaus ontvangen door het publiek. De conferentie is georganiseerd door John MacArthurs eigen kerk.


De video van het incident werd al meer dan 250.000 keer bekeken.

Grace to you
John MacArthur is in Amerika een veelgeziene gast in talkshows zoals Larry King Live, waarin hij als vertegenwoordiger van de orthodoxe Amerikaanse evangelicals optreedt. Ook heeft hij een populaire radioshow genaamd Grace to youHij is al vijftig jaar actief als voorganger en geniet in Nederland ook veel bekendheid.

"Ik zie dat we opgewarmd zijn", zegt de host die nog steeds moet bijkomen van het lachen, na het antwoord van John. "Er is geen mogelijkheid voor een vrouwelijke spreker om iets Bijbels uit te leggen. Punt. Uit. Einde discussie", vult pastor John zijn woorden aan. Opnieuw een luid applaus. MacArthur kan daarbij op bijval rekenen van Phil Johnson, directeur van Grace to You, die ook is aangeschoven: "Het woord dat in mij opkomt is narcistisch. Je ziet hoe iemands eigen ik naar voren komt in plaats van Christus." Hij doelt daarmee op Beth Moore.

"Ze heeft zelfs letterlijk een keer gezegd dat zij, als ze de Bijbel leest, zichzelf in het verhaal probeert te vinden. Dat ze zichzelf in het verhaal plaatst. Dat is ook precies wat ze doet", vervolgt Phil zijn vingerwijzing aan het adres van Beth Moore. 

Living proof ministries
Beth Moore startte in 1994 Living Proof Ministries om vrouwen te helpen bij het "liefhebben van Gods Woord en daarnaar te leven". Ze is daarnaast te zien op televisie en schreef vele boeken. Ook spreekt ze regelmatig in Houston's First Baptist Church en daar zit ook het spanningsveld. Beth Moore is in christelijk Nederland vooral bekend vanwege haar boeken, ze schreef meerdere bestsellers die met name in evangelische kring gretig aftrek vinden. 

Een tweet die ze van de zomer over één van haar spreekbeurten plaatste werkte als een rode lap op een stier. Veel mannelijke predikanten werden erg boos om het feit dat ze als vrouw namens de baptistengemeente sprak.

Pastor MacArthur is net als hen niet blij met de discussie die is ontstaan over het mogen spreken van vrouwen binnen de baptistengemeente. Hij beschuldigt de South Baptist Convention ervan dat ze een enorme stap richting het toelaten van vrouwelijke sprekers hebben gezet en daarmee niet langer een Bijbelgetrouwe denominatie zijn. "Wanneer je wat de Bijbel leert minder belangrijk maakt, om mensen die macht willen hebben macht te geven, dan heb je de autoriteit van de Bijbel opgegeven", zegt hij daarover.

Reactie Moore
In een serie tweets laat Moore weten 'alleen Jezus te volgen. Toen ik 18 jaar was heb ik mij niet aan een roeping van een man overgegeven. Ik denk er niet eens over na mijn roeping niet te vervullen. Ik zal Jezus' prachtige gezicht zien en Hem verhogen, waardig is het Lam!'.

Vrouwelijke bediening
Erick Erickson van de Resurgent schreef een column over de uitlatingen van John MacArthur aan het adres van Beth Moore.

"Ik ben het respectvol oneens met Beth Moore op een aantal theologische vlakken, ik zit ook heel erg in het kamp van MacArthur wat betreft vrouwelijke sprekers.

"Dat gezegd hebbende, verdient zij het niet dat er zo slecht en kwaad over haar gesproken wordt door mannen die allesbehalve nederigheid ten toon spreiden. In feite heeft Beth Moore op vriendelijke wijze mijn vrouw bediend door haar boeken en dat doet ze nu ook bij mijn dochter. Beth Moore is ongelofelijk aanwezig geweest in het leven van mijn vrouw en, eerlijk gezegd, waar de pastorale mannen niet met haar konden connecten, kon Beth Moore dat wel. Mijn dochter is op een leeftijd waarin ze sterke christelijke vrouwen kan gebruiken en Beth Moore heeft ook daarin voorzien. Ik weet maar al te goed dat ze een geestelijke rol vertolkt voor de vrouwen in mijn huis."

Deborah
De christelijke spreker Douglas Groothuis breekt op Facebook een lans voor vrouwelijke sprekers. Hij betoogt, aan de hand van vijf punten, dat de Bijbel John MacArthurs woorden tegenspreekt.

"1. Deborah, de beste rechter uit het boek Richteren was een profeet en sprak. Er wordt geen slecht woord over haar gesproken.

2. Er zijn nog andere vrouwelijke profeten in de Bijbel, Huldah, de vrouw van Jesaja bijvoorbeeld. Ook zegt Handelingen 2: "Uw zonen en dochters zullen profeteren".

3. Paulus staat vrouwen toe om te profeteren in Korinthe. Is dat niet hetzelfde als mensen aansporen? Spreken?

4. Als vrouwen goed kunnen spreken, waarom zou God hen daar dan in beperken? Ik ken sprekers als Joy Engelsman en Katie Gayle die beter spreken dan de meeste mannelijke sprekers.

5. Als vrouwen niet net als mannen mogen spreken in de kerk dan zeg je eigenlijk dat ze ondergeschikt zijn aan mannen, inferieur. Dan kun je ook niet zeggen dat man en vrouw gelijkwaardig geschapen zijn."

Twitter
Ook veel andere christenen zijn erg boos over de vernederende manier waarop John MacArthur en Phil Johnson over Beth Moore praten. Op Twitter is de kritiek dan ook niet van de lucht:

"Nou, bedankt @johnmacarthur, je was de laatste druppel voor mijn man. Nadat hij jou zo arrogant en onheilig over een medegelovige hoorde spreken heeft hij gezegd nooit meer naar een voorganger te willen luisteren. Hij is klaar met de manipulatie van hypocrieten die de Bijbel gebruiken", zegt een vrouw bijvoorbeeld.

Een ander laat weten: "De host zegt: 'Beth Moore'. En een man die model zou moeten staan voor Bijbelse mannelijkheid en geestelijk leiderschap zegt: 'Ga naar huis!' En vervolgens lacht een ruimte vol mannen daarom. Dit is sneu. Dit is onbijbels. Het is de vrucht van arrogantie."

Er is zelfs iemand op Twitter die de woorden 'in rouw' in de mond neemt: "Ik heb net naar het audiofragment geluisterd. Ik ben in rouw. We zullen altijd moeten navigeren in het Lichaam van Christus om overeenstemming te kunnen bereiken over de Bijbel, maar deze mannen gebruiken hun zuster in de Heer als een grap. Dit is geen leiderschap. Het is pesterij, en het is arrogantie. Jezus wordt zo niet vertegenwoordigd. Jezus komt er niet eens in de buurt."

Ook de christelijke auteur Stephanie Tait is geraakt en zegt: "Mijn hart is gebroken, ik ben boos en eerlijk gezegd simpelweg uitgeput. De onbeschaamde vooroordelen van de evangelische kerk hebben zoveel rot fruit geproduceerd, en dit is onmiskenbaar de wortel van de crisis rond seksueel misbruik. Ik blijf spreken, maar dit doet nog steeds pijn."

Toch zijn er ook mensen die MacArthur verdedigen op Twitter: "Veel mensen zijn beledigd dat John MacArthur Beth Moore heeft verteld om naar huis te gaan. Maar God vertelt vrouwen om naar huis te gaan. Ze moeten het huis 'bewaren'. Dit zou niemand moeten kwetsen!", is zo'n reactie.

En: "Als je gelooft dat John MacArthur fout zat door Beth Moore te vertellen dat ze naar huis moest gaan dan geloof je Gods volledige Woord niet. Vrouwen horen niet te spreken. Beth is ontelbare keren tot de orde geroepen en toch weigert ze gehoor te geven aan de roep van de baptistische geloofsbelijdenis. Misschien kun je nu naar huis gaan."

Weer een andere vrouw probeert een meer genuanceerd geluid te laten horen: "Ik denk dat John MacArthur het er liefdevoller niet mee eens zou moeten zijn."

Tip: Bid dat we als leden van het Lichaam van Christus bekend zullen staan om onze liefde voor elkaar. Bid voor broeder John MacArthur, zuster Beth Moore en de Baptistengemeente.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw in de kerk »

Reacties

Het gewicht dat aan TV dominee's in Amerika wordt toegekend en de enorme invloed die ze hebben op politieke bewindslieden waaronder presidenten, maakt van hen speciale wezens in de typische Amerikaanse cultuur. De Amerikanen zelf geven hen daarvoor de ruimte. Het zijn goeroe's, waarvan er diverse een buitensporig leven leiden qua rijkdom en entourage. Goed blijven volgen deze mannen en let op hun handel en wandel. Naïviteit is er genoeg!
Ik heb John MacArthur hoog zitten, gebruik diens studiebijbel en heb een paar boeken van hem, MacArthur heeft gelijk dat het vrouwen EXPLICIET verboden is om de Bijbel uit te leggen, zie 1 Timoteus 2:12 (ook al doen ze het vaak wel goed), net zo als hij gelijk heeft dat de cultuur waarin men leeft geen primaat mag krijgen bij de manier waarop de Bijbel wordt begrepen. De Bijbel staat m.i. wel toe dat vrouwen belangrijke taken vervullen in een kerkgemeenschap inclusief op waarheden wijzen en gebeden uitspreken.
Ja Kees, ik heb in mijn leven heel veel gehad aan wat in Jeremia 17: 5-11 is vermeld. Ik dank veel van mijn bescheiden kennis aan Godsvruchtige vrouwen, die met (G)eestelijke wijsheid, gedegen onderwijs hebben gegeven en waarvan ik de vruchten mag proeven tot op de huidige dag. Veel roeptoeters hebben thuis weinig in te brengen, ook dat is Amerika....
Toon meer antwoorden (11)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.