Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 oktober 2019 door Willem J. Ouweneel

Christenen en humor: een slechte combinatie?

De prediker Charles Spurgeon moet ooit gezegd hebben dat je de mensen tijdens de preek twee keer moet laten lachen. Niet vaker, want dan wordt het een al te dolle boel. Maar ook niet te weinig; af en toe moet het gehoor even stoom kunnen afblazen.

Sommige mensen vinden zulk lachen in de kerk vreselijk; misschien zullen ze wel onmiddellijk tegenwerpen dat de Bijbel nergens vertelt dat Jezus op aarde ooit gelachen heeft. Daar hebben de theologen inderdaad al heel wat over gediscussieerd. Door Umberto Eco’s roman De naam van de roos loopt als een rode draad de theologische strijdvraag of Jezus op aarde ooit heeft gelachen. De Duitse Benedictijner monnik Anselm Grün zei daarvan: ‘Dat is vandaag in onze pretmaatschappij geen vraag meer. Wij hebben veeleer moeite met het feit dat Jezus heeft gehuild.’ Als ik trouwens lees, dat Jezus op een bepaald moment, vervuld van de Heilige Geest, begon te juichen (Luk. 10:21 NBV), kan ik me geen Jezus voorstellen die nooit gelachen heeft. Juichen en lachen horen bij elkaar.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Er staan m.i. enkele komische verhalen en scenes in de Bijbel, het leukste verhaal, dat ik mij door de computer liet voorlezen toen ik in het ziekenhuis lag, vind ik de gebeurtenissen rond de Ark van het Verbond toen deze in handen van de Filistijnen was gevallen (1 samuel 5:1-6:12) vooral de vertaling met "aambeien" werkt op mijn lachspieren, tot slot dat kostelijke verhaal van de manier waarop ze van het terugsturen van de ark een empirisch godsbewijs maken. God laat zich hier van zijn humoristische kant zien.
F
Ik kan hier niet om lachen...
Sorry Fred, ik lach om verkeerde dingen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.