woestijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 oktober 2019 door Elihu van Groeneveld

Mijn geloofsheld uit het Oude Testament brengt de kerk van nu in verlegenheid

‘Gebruik je verstand!’ Het valt nogal eens aan het eind van een pittige discussie. Niet zelden gaat het dan over het geloof en de gevolgen voor het nieuwe leven. Zeg maar, de keuze voor een oprechte christelijke levenswandel, ziet Elihu van Groeneveld.

De Verlichting heeft als cultureel en filosofisch erfgoed haar sporen nagelaten. Ook binnen de kerk! We zingen nog wel regelmatig: 'Here, maak mij Uwe wegen.' Maar of ook wij oprecht leven vanuit Woord en Geest, zoals de psalmist biddend vervolgt, dat is nog maar de vraag. Brein versus Bijbel kent helaas maar al te vaak één winnaar: het intellect! Het is herkenbaar in elke geloofsdiscussie. Onze hersens vinden altijd wel een briljante uitvlucht om de Bijbel naar eigen inzichten te interpreteren. Gods Woord verliest het maar al te vaak van het menselijke verstand. We bidden wel dagelijks ‘Uw wil geschiede’, maar linksom of rechtsom krijgen wij het steeds weer voor elkaar om 'die wil' te buigen naar de onze.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Opinie
- Worshipheld Marty Sampson valt van geloof, wat doet dat met mij als kerklid?
- Ik vond dominee De Heer een oubollige, vervelende refopredikant (en nu heb ik spijt)
- Reformatorische christenen beweren dat wij mensen vanuit onszelf niets zijn: is dat zo?
- Wie zeurt over het zwarte pak van refodominees verdient een donderpreek
- Een manifest: dit zou de kerk moeten zeggen tegen iedereen die worstelt met zijn of haar seksualiteit
Meer over Opinie »

Reacties

K
Ik weet niet wat ik van bovenstaande moet denken, maar ik denk wel dat de auteur heel veel gelovigen geen recht doet. Het is een verschrikkelijk simplisme te denken dat de bijbel een eenvoudig handboek voor het christelijke leven is. Jezus heeft de wet voor ons vervuld. De joodse wetten van het OT gelden niet meer voor ons. Paulus geeft richtlijnen voor een christelijk leven, maar die moeten wel in de context van die tijd worden gezien en in de foutieve verwachting dat Jezus heel snel zou terug komen. Anders wordt het een nieuw wettisisme.
Dat vind ik ook het probleem met de kwalificatie "Het Woord". Wat moeten we daaronder verstaan? Iets dat geschreven of gesproken is? De hele bijbel letterlijk van kaft tot kaft? De wet? Die van Mozes of van Noach? Of is het een opdracht, een belofte of een statement? Voor velen is het een geijkt instrument om je gelijk te halen, een dialoog te kortsluiten of zelfs je medemens te veroordelen.

Ik houd het er maar op dat Het Woord eerst en vooral de meest innige en ultieme expressie van de Vader Schepper is; Jezus Christus.
Toon meer antwoorden (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.