albert van der heijde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 oktober 2019 door Albert van der Heide

Zondag: een dag van vreugde of een somberdag?

Bijzonder eigenlijk, iedere zondag vieren christenen het feit dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dat is de oorsprong van de zondagsviering, de samenkomst op de eerste dag van de week. Toch doet een groot deel van de christenen dat met een gezicht en houding alsof er juist iemand begraven wordt. Tenminste zo komt het op mij toch echt over. Er heerst in de dienst een grafstemming en de mensen die er zitten stralen mijn inziens uit, dat ze vooral dankbaar zijn als ze weer naar buiten mogen.

Ik realiseerde me extra hoe vreemd dat is, toen ik een artikeltje zocht op de website van het Reformatorisch Dagblad. De site bleek gesloten te zijn op zondag. Met als vermelding; “de zondag is voor christenen ook een wekelijkse echo van de Paaszondag”.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Mijn man komt uit een refo-kerk en refo-familie en hij zegt dat hij in dat milieu de zondag als de meeste erge dag van de week beschouwde. Ze kwamen alleen buiten om naar de kerk te gaan. Er mocht niets. Van ellende ging de hele familie 's middags maar naar bed en kwam er tegen kerktijd weer uit. Twee keer naar de kerk gaan was om die reden fijn, je mocht weer even het huis uit. Hij heeft zich inmiddels aan deze waanzin ontworsteld, maar voor zijn familie en de volgende generatie geldt nog steeds deze waanzin. Omdat iedereen het daar zo doet..
T
Wist je dat we tot in de 17e eeuw een zevendageneconomie hadden? Dankzij een brievenactie van kerkleiders besloot de regering een wet uit te vaardigen die arbeid en handel stillegde op zondag.
E
Het zal voor komen. Maar is zeker niet het algehele beeld. Er is wel veel eerbied voor God is mijn ervaring. Even zo zal het in “vrolijke” kerken voor komen dat mensen na de dienst vrolijk verder gaan met het leventje, zonder dat er een ontmoeting was.

Dus wat het doel is met dit stukje ontgaat me. Er is genoeg verdeeldheid,
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.