Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 oktober 2019 door Willem J. Ouweneel

De Nijkerkse beroeringen: was het nu een opwekking of een beroering!?

Vandaag is het precies 297 jaar geleden dat dominee Gerardus Kuypers (1722-1798) geboren werd. Ik ben benieuwd wie van mijn lezers nog weet wie deze predikant was; ik betwijfel of over drie jaar zijn driehonderdste geboortedag massaal gevierd zal worden.

Toch is Kuypers interessant en eigenlijk heel actueel. In 1749 deed hij, pas 26 jaar oud, zijn intrede in Nijkerk, komende van Jutphaas. Een goed half jaar later, op 16 november, hield hij in de Grote Kerk van Nijkerk een preek over Psalm 72:16, ‘Isser een hant vol koorn in’t lant op de hoochte der bergen; de vrucht daer van sal ruysschen als de Libanon.’ Dat zal wel een heel vervangingstheologische preek geweest zijn, dat wil zeggen: een preek die weinig over de toekomst van het etnische Israël ging, en veel over de Kerk van Kuypers dagen. Anders kun je de uitwerking van de preek niet begrijpen: onder de prediking barstten sommige kerkleden in tranen uit en begonnen luid te jammeren over hun zonden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

We zouden de twee reacties ook in Jezus' tijd kunnen terugvinden, want ook Hij werd ervan beschuldigd demonisch te zijn.
E
"Leren praten met God", wat een goed boek weer van die Ouweneel! Ik had hem uit de bibliotheek, wou hem zelf hebben. Was overal uitverkocht, ook bij bol en boekwinkeltjes, maar ik vond hem via Internet bij een boekhandel in Katwijk
E
Ha, ha er is niets verandert dus!
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.