jan wolsheimer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 oktober 2019 door Patrick Simons

Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"

Meedoen met de geweldloze blokkade van de Museumbrug in Amsterdam door Extinction Rebellion (XR), Christian Climate Action Nederland (CCA) deed het. Maar hoe zit dat precies met het klimaat? Waarom zou je jezelf er als christen druk om maken? Is het niet allemaal een beetje hysterie? We krijgen toch een nieuwe aarde? En mag je als christen de wet wel overtreden? Want geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid is wél waar een organisatie als Extinction Rebellion prat op gaat. CIP.nl sprak over al deze vragen met Jan Wolsheimer, initiatiefnemer van Christian Climate Action Nederland.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Tijdens klimaatactie gearresteerde predikant: "Ik heb als christen een veel hogere wet dan die van mijn land"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wolsheimer lijkt zich te beroepen op een verlangen om te doen wat Jezus wil. Heeft Jezus ooit een brug of een andere wegverbinding geblokkeerd? Heeft één van de apostelen ooit zoiets gedaan? Hebben ze ooit een protest georganiseerd? Volgens mij niet. Heeft God dat actiemiddel ooit ingezet in de Bijbel? Volgens mij niet. Volgens mij is het aan gelovigen niet toegestaan om aan rebellie te doen of om onnodig aanstoot te geven. Bovendien is volgens mij het klimaatprobleem niet urgent en zijn de gevolgen ervan te overzien. Doe toch iets zinnigs!
Waarom is het probleem niet urgent? En dan zou ik het fijn vinden als ik argumenten hoor die niet bij Forum vandaan komen. Daarnaast heeft Jezus(of schrijft de bijbel over Jezus) wel meer dingen niet gedaan. Jezus zal niet een wegblokkade opgezet hebben. Het gaat meer om een houding tegen onrecht en daarbij hoort ook onrecht tegen de natuur. Als Jezus niet expliciet iets gedaan heeft of iets gezegd heeft wil dat niet betekenen dat wij iets niet moeten doen.
Toon meer antwoorden (29)
Toon meer reacties (18)