ds simons

God

04 oktober 2019 door Patrick Simons

Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"

"Als er één ding in mijn leven is geweest waar ik persoonlijk heel erg mee geworsteld heb, dan is dat met de Heilige Geest." Dat zei dominee Simons tijdens een lezing bij Stichting Jij daar! De predikant hield een lezing over het thema 'Heb jij de Heilige Geest al ontvangen?'

"Ik ga een uitspraak doen, die ik wel eens vaker doe, maar die zeker ook vanavond geldt: als de dingen hier in je hoofd niet helder zijn, kunnen ze ook niet in je hart helder worden. Daar moet je even goed over nadenken. Wij belijden hiermee dat God door het horen van het Woord dat zegent aan je hart. Mis je de kennis van het Woord in je hoofd? Dan kan het ook niet in je hart gezegend worden. Natuurlijk bevestigen ook hier uitzonderingen de regels. Denk aan kindje met het syndroom van Down. Daar kan God rechtstreeks in het hart werken. Maar in jullie leven werkt God door de kennis van het Woord. Als je het niet helder hebt hoe het zit met de Heilige Geest, kun je ook niet helder troost in je hart ontvangen over de Heilige Geest. Ik denk, en dat meen ik echt serieus, dat er in de kerk heel veel onkunde is als het gaat om de Heilige Geest."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Preken
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Volgens dominee Paul Visser kun je als volwassene niet geloven als een kind: "Dat is flauwekul en dan maak je er een heel raar naïef verhaaltje van"
- Ds. Simons preekt over Gods Koninkrijk: "We zullen de handen klappen naar omhoog en huppelen als een hert"
- Dr. Van der Sluijs vraagt zich af of we God kunnen zien: "Een verbondskind zondigt nooit goedkoop"
Meer over preken »

Reacties

A
Jezus doopt met de Geest en als je voor de eerste keer vervuld wordt met die Geest onthoud je dat je hele leven. Zie Gl. 3,1.2. Paulus wist dat de Galaten zich dit gebeuren herinnerden. Uiteraard wordt je meerdere keren vervuld met de Heilige Geest. maar vervulling is meer dan inwoning. (zie Ef. 5, 18 en Rm. 8,9.We mogen leren vragen om de doop met de Geest.
REAGEER
J
Ds Koekkoek heeft een heel duidelijk en goed boekje geschreven over “De Heilige Geest en een bijzonder leven”. Over God de Heilige Geest (persoon) en de heilige Geest (gaven van de Heilige Geest).

Persoonlijk vind ik bovenbeschreven stukje heel duidelijk en troostrijk. Dat God ons nooit alleen laat en we in alles door Jezus behouden zijn.
REAGEER
Een behoorlijke theologie over dit onderwerp zou zich i.i.g. moeten bezighouden met het verschil en de overeenkomst tussen Gods Geest (eerste vermelding genesis 1:2) en de Heilige Geest (eerste vermelding psalm 51:13). Gezien het feit dat wij Gods Geest meteen aan het werk zien met de diepste duisternis (gen 1:2) kan ik de stelling "De Heilige Geest kan helemaal niet in jullie hart wonen. En ook niet in mijn hart. In die beestenbende van ons bestaan kan de Heilige Geest geen woning hebben." niet begrijpen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify