Jurjen ten Brinke

Nieuws

30 september 2019 door Geerten van Breugel

Jurjen ten Brinke schrok van reacties op vertrek ledenraadsleden EO: "Christenen weten heel goed hoe het niet moet"

Jurjen ten Brinke, evangelist in Amsterdam en presentator voor de Evangelische Omroep (EO), schrok van de zelfgenoegzame reacties op de berichtgeving van de vertrokken ledenraadsleden Kees van Velzen en Marten Visser. 'Die houding was en is reden voor veel mensen om de kerk vaarwel te zeggen; ik kom ze wekelijks tegen', zo reageerde Ten Brinke op Facebook. CIP.nl ging met de evangelist in gesprek over de reacties en zijn visie op de koers van de omroep.

Je schrok van de zelfgenoegzaamheid in veel reacties op het vertrek van Van Velzen en Visser. Wat trof je daarin?
"Het vertrek van de mannenbroeders is op social media door sommigen opgepakt. Uiteraard verschijnen daar allerlei reacties onder. Van mensen die het vertrek begrijpen, van mensen die de (huidige) koers van de EO juist omarmen. Wat mij echt raakt is dat ik steeds vaker denk: de reacties onder artikelen (in ND, RD en ook CIP) verschillen maar weinig van reacties op een website van De Telegraaf of wat ook. Allerlei mensen geven aan dat ‘de EO al lang niet meer Bijbels is’, ‘de EO zich onterecht achter de NPO verschuilt’, ‘het ware geluid van het Evangelie er niet meer is’, ‘je niet vreemd moet kijken van wat er nu gebeurt want ja, in troebel water kun je niet leven’. Veel van die mensen zitten zelf in een kerk en kerkverband, waar ook van alles speelt. Want ja, waar niet? Maar op social media kun je lekker makkelijk ‘spugen’.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Koers Evangelische Omroep
- Arjan Lock over vertrokken EO-ledenraadsleden: “Over onderwerpen als homoseksualiteit zijn we veranderd“
- Ook ds. Kees van Velzen verlaat EO-ledenraad: "De EO laat de Bijbel als fundament los"
- Theoloog Marten Visser stapt uit EO-ledenraad: "Bestuurders houden zich niet aan eigen grondslag, dan hoor ik er niet thuis"
- Ds. M. Klaassen hekelt koers van Evangelische Omroep: "EO zingt de mantra van inclusiviteit mee"
- Christelijke prominenten uiten in open brief kritiek over koers EO
Meer over Koers Evangelische Omroep »

Reacties

Dank je voor je mooi, evenwichtig en doordacht geluid!
REAGEER
K
Hoi Jurjen,Dank voor jouw opmerkingen i.v.m. het vertrek van Marten en mij. Zeker geen eenvoudige keuze. Dat kan ik je verzekeren. Je zegt dat we weinig zelfreflectie vertonen. Benieuwd wat je daarmee bedoelt.Wat ik mooi vind is dat je diverse kritische mensen hebt gevraagd met je te praten. Helaas kreeg je daar weinig reactie op. Maar jammer genoeg heb ik zo'n uitnodiging niet gekregen. Heel graag ga ik het gesprek met je aan. Laat wat van je horen alsjeblieft!Hartelijke groet,

Kees van Velzen
REAGEER
D
Hier en daar wel wat kort door de bocht. Ik kan me niet voorstellen dat genoemde ex-leden resultaat wilden boeken. Ik lees een groot stuk zorg, die voor hen steeds meer werd. Ze zullen ongetwijfeld ook gebeden hebben voor het bedrijf. En om nu te zeggen dat ze met een paar pennestreken de EO hebben weggezet, is wel erg kort door die bocht. Overigens begrijp ik jouw reactie vanuit jouw zendingscontext. Maar ik kan me ook voorstellen dat er voor die broeders een keer een grens bereikt is.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (28)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify