Liz Berghuis

Levensverhaal

10 oktober 2019 door Geerten van Breugel

Liz werd misbruikt door haar vader én psychiater: "Toen ik voelde dat hij mij op de grond gooide, kroop ik heel dicht bij God"

Liz Berghuis maakte veel mee. Ze werd door haar vader misbruikt in haar jeugd, haar psychiater deed dit in een later stadium en in een poging dit aan de kaak te stellen werd ze de kerk uitgezet. Haar autobiografie 'Je doet ertoe!' werpt een licht op haar leven en laat het verhaal zien van een vrouw die heeft geleerd op bergen én in dalen heel dicht bij God te zijn. CIP sprak met Liz over haar indrukwekkende levensverhaal.

"In eerste instantie was het de bedoeling een verhaal te schrijven voor de kleinkinderen. Het begon als een gezellig en leuk verhaal, maar toen ik alles beschreef ging het een hele andere kant op. De Heilige Geest nam het over", vertelt Liz (69). Het werd een boek ter ere van God, waarin veel van haar zwaarste momenten beschreven staan, maar ook de momenten dat ze daar doorheen werd gedragen en ze zich dicht bij God voelde. "Ik bleef maar tikken. Ik begreep het: het was geen boek voor kleine kinderen, maar God stuurde mijn vingers een andere richting op. In een tijd van #MeToo zijn er zoveel mensen die niets durven te zeggen. Al schrijvend probeer ik, door mijn kwetsbaarheid heen, wat te betekenen voor jongeren die met hun problemen worstelen en voor kerken die zeggen: we lossen het zelf wel op."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Bestel Liz' boek hier!

Reacties

H
Erg indrukwekkend Liz, wat een leed en wat een verdriet maar wat een krachtige vrouw ben je!
E
Ik heb het boek gelezen en ik vond het ontroerend! Zo heb ik Liz leren kennen: open en eerlijk zonder aarzelen zich gevend in liefde en dienstbaarheid en ook vasthoudend gefocust op dat wat ze belangrijk vindt: een voorbeeld voor mij en vele anderen...
A
Goed dat ze met haar verhaal naar buiten komt... Ik vind het zo intens verdrietig als christenen/kerken/familie mensen niet geloven als ze met hun (misbruik)verhaal naar buiten komen. Zoiets verzin je (meestal) niet (zomaar)! Na de eerste deuk in het vertrouwen komt er dan nog een tweede bij. Ernstig, eenzaam, bijzonder teleurstellend en traumatisch voor deze mensen.. Respect voor Liz!
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!