piet

Dagelijks leven

23 september 2019 door Piet van Midden

Dominee Piet van Midden reageert op column Ouweneel en legt uit waarom de verloren zoon een 'boef' is

In een interview met CIP.nl vertelde dominee Piet van Midden over de gelijkenis van de verloren zoon. Daarin zei hij onder meer dat de jongste zoon in de gelijkenis helemaal geen berouw had en ook na zijn terugkeer een 'boef' bleef. Willem Ouweneel reageerde daar in zijn wekelijkse column op en verweet Van Midden zelfs een verkeerde voorstelling van zaken. De predikant reageert. 

Ooit begon ik de leeswijzer van mijn proefschrift met de woorden ‘If its true, its not new. If it’s new it’s not true.’ Dat adagium is me eens ingefluisterd door de toen al wat knorrig wordende Van Unnik op een Bijbelconferentie in Leuven. Ik heb het lang kritiekloos aanvaard, maar de tijd heeft niet stil gestaan. De klok misschien wel. Want de rijkdom van de joodse traditie voor de studie van het Nieuwe Testament is bepaald nieuw te noemen, al geldt ook hier dat heel veel van wat eeuwen geleden is opgemerkt, nu als nieuw wordt herontdekt. Voorzichtig gezegd: de bestudering van de judaïca als onderdeel van de studie van het Nieuwe Testament is lang onder de korenmaat gebleven. Een ook nu is dat zo. Het indrukwekkende boek ‘The Jewish annotated New Testament’, dat ik elke dominee in de boekenkast gun, wordt niet in het Nederlands vertaald. Te weinig belangstelling… en dus geen geld.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden en de Bijbel
- Volgens ds. Piet van Midden wordt de gelijkenis van de verloren zoon vaak verkeerd uitgelegd: “Het is een vreselijke boef en hij blijft ook een boef”
- Dominee Piet van Midden is 'veroordeeld' tot geloven: "Ik heb serieus geprobeerd ermee te stoppen"
- Dominee Piet van Midden hekelt gemakzucht predikanten: “Ik krijg soms maagzuur als ik hoor hoe sommigen met Bijbelteksten omgaan”
- Dominee Piet van Midden ziet Bijbelteksten die elkaar tegenspreken: "Bijbel is niet bedoeld om alles exact te laten kloppen"
- Dominee Piet van Midden vindt Openbaring één van de meest toegankelijke Bijbelboeken: "De Bijbel eindigt zoals het ook begon"
Meer over Piet van Midden en de Bijbel »

Reacties

M
In beide uitleggingen zie ik wel de Vader die met open armen ons ontvangt.

Zelf vraag ik me wel eens af hoe het zit met het berouw hebben. Heb ik berouw omdat ik de Vader pijn gedaan heb of heb ik berouw omdat de gevolgen niet zo fijn zijn.

Ik denk dat het laatste vaak het geval is. Van sommige fouten (zonden) kunnen we best wel genoten hebben totdat bleek dat de gevolgen niet altijd even fijn waren. Is dat de juiste reden om naar de Vader terug te keren? Of is het juist de liefde en de relatie die we missen?
A
Boender, terecht dat u zich dat wel eens afvraagt. Maar, zou de Vader ons afwijzen als het berouw 'vanwege de gevolgen' is? Als het in ieder geval maar een terugkeer naar de Vader is. Toch? Maar, uw vraag is wel heel goed om onszelf te stellen!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals