katharine

Dagelijks leven

19 september 2019 door Patrick Simons

Topwetenschapper verwijt kerken leugen over 'jonge aarde': "Zo ontstaat geloofscrisis bij jongeren"

Geloof en wetenschap, valt dat te combineren? Volgens de meeste mensen is het onmogelijk en spreken zij elkaar tegen. Dat is echter voor een groep wetenschappers absoluut niet het geval. In het nieuwe seizoen van 'Andries en de wetenschappers' spreekt Andries Knevel wederom met verschillende van deze wetenschappers. Afgelopen dinsdag werd deel 1 uitgezonden. Daarin komt klimaatwetenschapper Katharina Hayhoe aan het woord, die volgens Time Magazine tot de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld behoorde in 2014.

In het begin van het programma gaat het vooral over klimaatverandering waar Katharine Hayhoe vanzelfsprekend veel mee bezig is. Daarna krijgt ze aantal vragen voorgeschoteld van vakgenoten over de combinatie tussen wetenschap en geloof. Zo krijgt ze de vraag hoe ze wetenschap in haar kijk op de wereld kan inpassen, aangezien wetenschap van bewijzen uitgaat en religie van geloof. "Wetenschap levert het bewijs van wat we hier en nu zien. Wetenschap is dus per definitie beperkt tot wat wij kunnen observeren, analyseren en modelleren. Maar we weten dat er meer buiten dit universum is. We weten dat wij beperkt zijn tot wat erbinnen valt. Dus wat is er dan buiten? Er is meer dan genoeg ruimte voor geloof én wetenschap. Je kunt wetenschap ook zien als een kaart die ons vertelt waar het noorden, het zuiden, het oosten en het westen is. Maar we kunnen op die kaart niet zien wat de juiste weg is. Daar is een kompas voor nodig. En dat kompas zijn onze normen en waarden, ons hart en voor degenen die in God geloven, ons geloof."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Geloof en wetenschap
- Topwetenschapper nanotechnologie en scheikunde: "Geen enkele bewering uit de Bijbel is in tegenspraak met een wetenschappelijk feit"
Meer over Geloof en wetenschap »

Reacties

G
Voor een topwetenschapper is ze toch behoorlijk slecht geïnformeerd over de argumenten voor de jonge ouderdom van de aarde. Misschien had ze mijn boek even moeten lezen...

H
Inderdaad als mensen liegen over de schepping, waarom zou je ze dan nog voor de rest geloven?
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!