bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 september 2019 door Roelof Bisschop, SGP

Een open Bijbel in de Tweede Kamer...

Eerst het goede nieuws: De Statenbijbel komt terug in de Tweede Kamer.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Maar nu het minder goede nieuws: Het is maar voor even.

Jarenlang prijkte op het bureau van de Kamervoorzitter een prachtige Statenbijbel. Die was in 1987 aan de Tweede Kamer aangeboden ter gelegenheid van de ‘verjaardag’ van de Statenvertaling die toen 350 jaar geleden gereed was gekomen. Ondervoorzitter Huib Eversdijk (CDA) nam die in ontvangst en de onlangs overleden Kamervoorzitter Dolman (PvdA) zette die trots op zijn bureau, naast het woordenboek, de Staatsalmanak en een keur uit de Nederlandse wetten.

"Dan hoort de Koran er ook te staan", vonden de dogmatische en onhistorische gelijkheidsdrammers.

Helaas is deze Bijbel een jaar of vijf geleden van het verhoog van de Kamervoorzitter uit ’s lands vergaderzaal verdwenen. Was dat omdat sommigen het discriminerend vonden dat er in de Tweede Kamer op zo’n prominente plek een Bijbel stond? “Dan hoort ook de Koran er te staan”, vonden de dogmatische en onhistorische gelijkheidsdrammers. Er ontstond een vinnige discussie, met als gevolg dat de Bijbel uit de zaal verdween. Alleen de SGP en de PVV wilden de Bijbel laten staan, al was het maar omdat de Bijbel helemaal met de (ontstaans)geschiedenis van Nederland is vervlochten.

Maar gelukkig, de Statenbijbel komt terug in de Tweede Kamer. En niet zomaar één!

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Nationale Synode te Dordrecht aan de Staten-Generaal het verzoek deed om de Bijbel vanuit de grondtalen opnieuw in het Nederlands te laten vertalen. Dat leidde uiteindelijk tot de Statenvertaling. Daarom heeft de SGP-fractie voorgesteld om door middel van een tentoonstelling aandacht te besteden aan dat historische en gedenkwaardige feit. Dat verzoek is door het Presidium van de Tweede Kamer ingewilligd.

Vanaf eind november tot en met februari 2020 worden in de Statenpassage van de Tweede Kamer dan ook het allereerste uitgaven van de Statenbijbel tentoongesteld. Zelfs een ‘piratendruk’ ligt er tussen. Met dank aan het Dordrechts museum, museum het Catharijneconvent in Utrecht en het Statenbijbelmuseum in Leerdam. In uiterst goed beveiligde vitrines, dat spreekt vanzelf.

Dat de Statenvertaling enorm veel invloed heeft gehad op ons land, is bekend. De sporen ervan tref je overal aan. In de Nederlandse kunst en cultuur, en vooral in de taal en literatuur. Veel gezegden, spreekwoorden en uitdrukkingen, maar ook titels van boeken en films en andere kunstuitingen zijn rechtstreeks ontleend aan de Statenvertaling. Op de expositie in de Statenpassage zijn dergelijke uitingen van de ‘tale Kanaäns’ straks allemaal terug te vinden.

Wie deze unieke historische en culturele tentoonstelling wil bekijken, kan doordeweeks altijd in de Tweede Kamer terecht via de ingang aan de Lange Poten. De tentoonstelling loopt van 26 november tot eind februari 2020.

Ik heb uiteraard niet de illusie dat gedurende deze maanden de besluiten van de Tweede Kamer ineens stukken beter zullen uitvallen, maar ben toch blij dat iedere bezoeker nu letterlijk en figuurlijk stil kan staan bij een open Bijbel in het hart van onze Nederlandse parlementaire democratie.

Roelof Bisschop is Tweede Kamerlid voor SGP

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events