Ds. B. Labee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 september 2019 door Lukas ten Napel

Ds. B. Labee legt uit waarom hij niet blij is met kringgebed: "Het besef dat God heilig is, ontbreekt te vaak" - CIP Podcast

“Het kringgebed lijkt te verworden tot een intermenselijk gebeuren. Het diepe buigen voor God en het besef dat Hij de heilige God is, ontbreekt teveel.” Deze woorden sprak ds. B. Labee van de Gereformeerde Gemeenten in gesprek met CIP.nl. De predikant kwam in de schijnwerpers te staan nadat hij in De Saambinder aangaf bedenkingen te hebben bij het kringgebed. Zijn uitspraken leidden tot veel kritiek. CIP.nl stelde in zijn pastorie in Veenendaal een aantal kritische vragen. Het leverde een interessant gesprek op.

Na gepraat te hebben over koetjes, kalfjes en Veenendaal, waar Labee woont, wordt het artikel uit De Saambinder erbij gepakt. Een echtpaar vroeg om advies rond het kringgebed aan Labee: “Onze dochter bezoekt een studentenvereniging waar regelmatig begonnen wordt met kringgebed. Zij vind het mooi en verbindend om zo het goede voor elkaar te zoeken. Wij hebben er als ouders moeite mee, maar vinden het moeilijk om argumenten aan te dragen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kringgebed
- Henriette over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: “Kerkgangers komen niet tot bloei door doorgeslagen voorzichtigheid”
- Jan van Dooijeweert over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: "Kringgebed is voor velen nieuw en leidt tot angst"
- Arjan Baan vraagt zich af waarom GerGem-predikant zich verzet tegen kringgebed: Laten sommige reformatorische dominees zich leiden door angst?
- Evert en Menno over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: “Kringgebed kan al snel worden gezien als ‘rommelig’”
- Ouderling J. P. van den Brink over kringgebed: Onze heilige verrichtingen kunnen door onze hoogmoed gemakkelijk besmet worden
Meer over Kringgebed »

Reacties

W
'Door wat ik van jongeren uit mijn grote gemeente hoor, krijg ik een indruk van hoe dat kringgebed gaat.'

HIER zit dus al de grote weeffout in het antwoord van ds. Labee. Hij vormt zich een mening op basis wat anderen aan informatie verstrekken en schrijft vervolgens een bindend advies in het kerkelijk lijfblad. Dat vervolgens door het gros van de mensen die dit blad lezen klakkeloos wordt overgenomen want de dominee zegt het.
J
Helemaal mee eens. Zomaar een voorstel. Laat ds. Labee eens zelf een keer naar zo'n kringgebed gaan waar sommigen van zijn jongeren naartoe gaan. Met een open hart voor wat God hem misschien ook wil leren. Ik mag aannemen dat de ds. niet al bij voorbaat vindt dat hij niets meer te leren heeft. En laat hem dan de groep vragen om voor hem te bidden, voor zijn bediening voor zijn familie, gezondheid of wat hij dan ook wat wil prijsgeven. En laat hem dan nog eens een stuk schrijven voor CIP. Het vraagt wat moed, dat weet ik persoonlijk.......
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen