Marten Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2019 door Geerten van Breugel

Theoloog Marten Visser stapt uit EO-ledenraad: "Bestuurders houden zich niet aan eigen grondslag, dan hoor ik er niet thuis"

Bij de Evangelische Omroep moet elk ’algemeen-christelijk’ geluid kunnen klinken. "Een keus die niet de mijne is", aldus theoloog Marten Visser. De directeur van de online zendingsorganisatie GlobalRize stapte zaterdag uit de ledenraad van de omroep. In gesprek met CIP.nl licht hij zijn besluit toe. "Binnen een paar jaar zijn ze helemaal tot onderaan het hellend vlak gezakt."

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Geerten van Breugel.

Word ook lid

"Ik had de bestuurders graag gehouden aan de grondslag van de omroep", zegt Visser. "Het lastige is dat we al vorig jaar de grondslag letterlijk in stelling hebben gebracht: zodat er geen programma’s uitgezonden kunnen worden die daarmee in strijd zijn. Maar de algemene lijn is dat er, buiten de grondslag om, wel ruimte moet zijn om het anders te doen." En dus concludeerde Visser na afloop van de ledenvergadering dat hij niet ’thuishoort bij de EO’.

Afgelopen zaterdag bracht de directeur van GlobalRize een brief in bij de ledenraad van de EO om de uitzending van het programma ’De kast, de kerk & het koninkrijk’ te bespreken. "Die is aan de orde geweest. Ten eerste wilde ik het vrijzinnige geluid uit de documentaire aan de orde laten komen. ’Alle woorden van boven komen van beneden’, is ongeveer de definitie van vrijzinnigheid. Wat mij betreft mag dat niet onweersproken blijven in een EO-programma.

"Wat mij betreft mag een vrijzinnige boodschap niet onweersproken blijven in een EO-programma"

Als tweede had de Evangelische Omroep tot vorig jaar toe het beleid dat seksuele relaties thuishoren in een levenslange relatie tussen een man en een vrouw. Dat werd nu echter anders verwoord door Arjan Lock (directeur van de EO, red.). Blijkbaar is dat nu inclusiever en breder. Er is binnen de omroep ruimte voor verschillende visies op het huwelijk." Het derde punt dat Visser inbracht was de handelwijze ten opzichte van Arjan Baan in de documentaire. "Ik vond dat hij onbeschoft behandeld werd en niet eens om wederhoor is gevraagd. Onbegrijpelijk en onacceptabel. Lock gaf aan dat hij vond dat de documentairemakers integer hebben gehandeld."

Visser staat in zijn kritiek niet alleen. Ongeveer 20 tot 25 procent van de aanwezigen geeft bij stemmingen over concrete onderwerpen aan moeite te hebben met de koers van de EO. "De afgelopen jaren zijn er meer mensen om deze reden afgetreden, al zijn het maar enkelen." De zorg van meerdere EO-leden resulteerde op 26 september 2016 tot de oprichting van de Facebookpagina ’EO Duidelijk’. De reden? ’De EO wil het geluid van alle protestantse kerken laten horen, ook die van de vrijzinnigheid. Dat schaadt de missie van de omroep: het Evangelie verkondigen.’

Via de pagina werden in 2017 vier kandidaten voorgedragen voor de ledenraad, die ook op voldoende steun konden rekenen om ingestemd te worden. Visser was één van hen. "Ik stelde mij verkiesbaar omdat het ’fout’ ging met de omroep. En het gaat steeds verder en sneller. Toen de Evangelische Omroep de IKON aan boord nam, betekende dat volgens het bestuur niet dat er vrijzinnige programma’s uitgezonden zouden worden. De volgende stap was dat die toch uitgezonden werden, maar onder een ander label wel te zien was. Kort daarna werden vrijzinnige programma’s alsnog uitgezonden onder de vlag van de EO. De directie gaf destijds aan: 'Al schuurt dat met onze missie'. Vervolgens wordt een programma als ’De kast, de kerk & het koninkrijk’ uitgezonden, met een vrijzinnige en seksueel libertijnse boodschap. Dat wordt nu verdedigd als ’helemaal EO’. Binnen een paar jaar zijn ze helemaal tot onderaan het hellend vlak gezakt."

’’De EO bracht veel mensen samen. Het is heel pijnlijk om te zien dat het verandert’’

"In de ledenraad kun je invloed uitoefenen: het is het hoogste orgaan van de vereniging. Uiteindelijk is het mogelijk de Raad van Toezicht weg te sturen als ze het niet goed doen. En dat was wat mij betreft de enige mogelijke weg om de identiteit van de EO te behouden. Daar bestond helaas niet voldoende steun voor."

’’Ik vind het verdrietig”, zegt Visser over de ontwikkelingen binnen de EO, ’’omdat de Evangelische Omroep lang het centrum van christelijk Nederland was en het veel heeft betekend in de evangelieverkondiging. Het bracht veel mensen samen. Het is heel pijnlijk om te zien dat het verandert.’’

Reactie Arjan Lock
Tijdens de vergadering afgelopen weekend bleek dat een meerderheid van de EO-ledenraad in tegenstelling tot Visser juist wel achter het huidige beleid staat.

Directeur-bestuurder Arjan Lock van de Evangelische Omroep reageerde in het Reformatorisch Dagblad op het vertrek van Visser.

"Ik vind het oprecht jammer," zegt Lock. "De ledenraad staat voor de volledige breedte van de achterban. Daar hoort het geluid van Marten Visser ook bij. Maar op het moment dat je vindt dat jouw opvatting de dominante opvatting van de EO moet zijn, doe je geen recht aan de mening van anderen."

Wel wil de EO de Bijbel blijvend laten spreken, zegt Lock. Hij vindt ook dat het verwijt van de 'algemeen-christelijke koers' juist een compliment is, omdat de EO als missionaire organisatie het geluid vertegenwoordigt van álle christenen. Niet alleen christenen met dezelfde mening als Marten Visser.

"Het gaat daarbij om een veelzijdige gemeenschap aan mensen, die vanuit hun geloof in Jezus dit werk willen doen."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Koers Evangelische Omroep
- Jurjen ten Brinke schrok van reacties op vertrek ledenraadsleden EO: "Christenen weten heel goed hoe het niet moet"
- Arjan Lock over vertrokken EO-ledenraadsleden: “Over onderwerpen als homoseksualiteit zijn we veranderd“
- Ook ds. Kees van Velzen verlaat EO-ledenraad: "De EO laat de Bijbel als fundament los"
- Ds. M. Klaassen hekelt koers van Evangelische Omroep: "EO zingt de mantra van inclusiviteit mee"
- Christelijke prominenten uiten in open brief kritiek over koers EO
Meer over Koers Evangelische Omroep »

Reacties

J
Het is ons genadig voorzegt in Gods woord. Paulus waarschuwde zijn geestelijke zoon Timotheus al dat er in de laatste dagen zware tijden zullen zijn. Dat men kittelachtig zal zijn van gehoor, men wordt een geest der leugen gegeven en men zal zich steeds meer gaan ontworstelen aan het gezag van Gods woord. De LHBT gedachte zit al aardig geworteld in de kerkbanken en op de kansels. Het zal zijn als ze in de dagen van Noach en Lot.....de tijd is al aardig rijp voor de Grote Gods ontmoeting. Het komt er steeds nauwer op aan wie wij willen dienen.
Mag ik u vragen, waar staat dat de mensen zich steeds meer zullen ontworstelen aan het gezag van Gods woord? En wat bedoelt u met Gods woord?
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.