Jacobine
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 september 2019 door Patrick Simons

TV-programma over de Biblebelt: "Ik zie soms ook het duivelse gezicht van de reformatorische cultuur"

De tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’ krijgt opvallend veel publiciteit en wordt door honderden mensen per dag bezocht. Het was reden voor Jacobine Geel om in haar wekelijkse programma ‘Jacobine’ dieper in te gaan op de Biblebelt. In 25 minuten tijd wordt de reformatorische Biblebelt uitgebreid besproken. "Ik zie soms ook het duivelse gezicht van de reformatorische cultuur."

Eerst wordt met prof. dr. Joep de Hart van het Social en Cultureel Planbureau besproken wat de term ‘Biblebelt’ inhoudt. “Het is een term die uit de Verenigde Staten is komen overwaaien en sinds een jaar of 20-25 ook hier populair is geworden. Geografisch gezien is het een soort halve maan die zich van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden tot onder Kampen uitstrekt langs Veluwe. Theologisch gezien gaat het om mensen die de Bijbel heel hoog in het vaandel hebben staan en direct contact met God belangrijk vinden. Als we aan de kerken denken die daar deel van uit maken, zou je kunnen denken aan de Christelijk Gereformeerde Kerken, verschillende Gereformeerde Gemeenten, de Hersteld Hervormden en de Gereformeerde Bonders in de Protestantse Kerk in Nederland. Het zijn er in totaal tussen de 300.000 en 500.000.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Ik was in Veenendaal zondagavond en zag de hoedenparade langs komen. Iemand zei: ze gaan gekleed alsof ze naar een bruiloft gaan. Niets mis mee zei ik. Naar de paardenraces in Engeland dragen ze ook mooie hoeden! Wat telt is dat ze net als wij, volledig afhankelijk zijn van Gods genade en vergeving en dat die hoed voor hen voldoet aan wat God van hen vraagt qua bedekking.

Het maakt ze als gelovigen niet beter en lelijk is het ook niet.
B
Met dergelijke hoedenparades en nog veel meer 'christelijke' tradities is meer mis dan ik dacht: mijn levensstijl in die traditie bleek de grootste belemmering te zijn voor een goede vriend om christen te worden. “Christen word ik door te gaan leven zoals hem” dacht hij terecht.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen