Studiedag Nashvilleverklaring
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 september 2019 door Jeffrey Schipper

Nashvillechristenen bijeen in Putten: "Christenen zijn geroepen om een moreel oordeel te vellen over homoseksueel gedrag" - CIP Podcast

Ruim een half jaar geleden werd de Nashvilleverklaring gepubliceerd. Het bracht een aardbeving teweeg die niet alleen in de BibleBelt werd gevoeld, maar ook in de rest van Nederland. De naschokken worden nog altijd gevoeld. Donderdag was dat het geval in Putten, waar door de initiatiefnemers van de Nasvhilleverklaring een studiedag werd georganiseerd. CIP.nl was erbij.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

- Beluister de reportage over de Nashvilleverklaring in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister de reportage over de Nashvilleverklaring in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister de reportage over de Nashvilleverklaring in de CIP Podcast via Spotify.

In gesprek met CIP.nl maakt ds. Klaassen duidelijk dat deze studiedag al van begin af aan de bedoeling was. “Het is nooit de bedoeling geweest om de verklaring los te publiceren. Tijdens de studiedag willen we ons afvragen wat de verklaring voor christenen betekent en op achtergronden ingaan. Een losse verklaring met een aantal principiële uitspraken is niet voldoende. Het vraagt om uitdieping en doordenking en dat willen we vandaag doen. Dit is een punt waar het schuurt, ook onder christenen. Daarom is het belangrijk om verdere duidelijkheid te geven na onze publicatie in januari.”

In zijn lezing ging Klaassen in op de seksuele revolutie in de jaren ’60. “Veel mensen weten niet waar we vandaan komen en dat plaatje wilde ik in mijn lezing schetsen”, blikt de predikant terug op zijn bijdrage. “Mensen zochten de ruimte om hun seksuele identiteit te uiten op de manier zoals ze dat zelf willen, zonder rekening te houden met de Bijbel en de christelijke moraal. Dat is een breuk met het westerse denken in de eeuwen daarvoor. We willen graag vrijgevochten zijn en zelf bepalen wat we willen. Nederlanders worden des duivels als ze ontdekken dat er ook mensen zijn die een moreel oordeel vellen over homoseksueel gedrag. Als christenen zijn we geroepen om dat juist wel te doen.”

Onder de Nashvilleverklaring stond ook de handtekening van de evangelische voorganger Kees van Velzen. Hij vond het tijd voor een statement. “De Bijbel noemt ons lichaam een tempel van de Heilige Geest. Alle zonden zijn gelijk, maar seksuele zonden behoren tot de buitencategorie. Door het ondertekenen van de verklaring heb ik veel zegen ervaren, omdat ik in gesprek ben geraakt met mensen die het niet met mij eens zijn. Predikanten hebben kleur bekend. We hebben elkaars hart geproefd. Daarom is voor mij dit debat heel belangrijk.”

In het ochtendgedeelte van de studiedag werden de aanwezige dominees, ouderlingen en andere belangstellenden niet alleen getrakteerd op een cultuur-historische lezing van ds. Klaassen, maar ook op een Bijbels-theologische lezing van de hersteld hervormde ds. P. de Vries. De Vries gaf een paar weken eerder op een christelijke conferentie in Elspeet al een helder signaal af. Zo citeerde hij de gezaghebbende lutherse theoloog Wolfgang Pannenberg: 'Wie seksualiteit een legitieme plaats geeft buiten het huwelijk tussen één man en één vrouw is geen christen en geen onderdeel van de christelijke kerk', liet hij toen weten in zijn lezing.

In gesprek met CIP.nl licht ds. De Vries zijn uitspraak en Bijbels-theologische lezing toe: “De Bijbel is over huwelijk en seksualiteit zo helder als glas. Dit behoort bij de kern van het evangelie. Ik vind het verdrietig als mensen de kinderdoop niet erkennen, maar dat heeft geen betrekking op onze eeuwige zaligheid. Bij dit punt is dat wel zo.” Christenen die de Bijbel anders interpreteren en geen problemen heeft met homorelaties zouden zich volgens de predikant moeten bekeren. “Die persoon leeft niet tot eer van God. Schriftgeleerden en Farizeeërs lazen ook het Woord van God. Wij hebben niet het recht om de maatstaven van God opzij te zetten. Het feit dat iemand de Bijbel leest en bidt, wil niet zeggen dat je christen bent. De boom wordt aan z’n vruchten herkend.

We hebben te maken met een samenleving die veel dingen niet meer als zonde ziet. Veel kerken geven helaas de indruk dat je een christen kunt zijn terwijl je je oude leven voortzet. Juist om het goede nieuws van Christus te verspreiden moeten we worden gewezen op Gods heiligheid.” Met zijn stevige woorden wil De Vries overigens niemand afschrijven. “Je weet nooit of iemand zich zal bekeren. Mensen kunnen tot inkeer komen. Maar ik zie in de Bijbel geen enkele grond voor de gedachte dat iemand met een homoseksuele relatie de hemel binnengaat.”

In het middaggedeelte volgde nog een pastorale lezing van Philip Nunn. Hij maakte duidelijk hoe orthodoxe christenen op een bewogen en pastorale manier christenen met homoseksuele gevoelens kunnen begeleiden. Ook was er een forumgesprek waarbij mensen vanuit het publiek vragen stelden en opmerkingen maakten. Volgende week verschijnen op CIP.nl de samenvattingen van de lezingen van ds. M. Klaassen, Philip Nunn en dr. P. de Vries.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Podcast
- 'Simply Jesus' werkt met coronatoegangsbewijs: begrijpelijk? - CIP Podcast
- Zijn niet-gevaccineerden de zondebokken van de samenleving? Otto Grevink antwoordt
- Is de coronapas een goed idee? Andries Knevel antwoordt in de CIP Podcast
- Andries Knevel stoort zich aan "gedram" van D66 - CIP Podcast
- Media vragen zich af of Jan Zijlstra was gevaccineerd: begrijpelijk of ongepast? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Vaak willen we niet meer gewaarschuwd worden want dat doet pijn.

De Heere Jezus is idd voor alle zondaren gestorven maar niet allen worden behouden.

Daar ligt wel een groot verschil.

Ik heb respect voor degenen die worstelen met hun geaardheid en hier niet aan toegeven.

Ieder mens dient te strijden tegen de zonde.

Niet goed praten want daarmee wordt de genade van Christus wel heel goedkoop neergezet.

De zonde is duur betaald met bloed. Zijn bloed.

Dat mag niet vergeten worden.

J
Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest.

Wij zijn niet van onszelf. Als iemand dit goed op zich laat inwerken dan wil je geen zonde doen.

In het moderne denken vergeten mensen nogal eens dat Sodom en Gomorra werden weggevaagd van de aardbodem vanwege hun uitspattende zonden op sexueel gebied!

Dat is een waarschuwing voor ons allen.

Geeft een mens toe aan eigen begeerte en eigen ik dan kan er toch nooit een echte relatie ontstaan met God?

Het is toch niet half om half?

Oordelen mag nooit, wel waarschuwen tegen de zonde.
Beste Jacoba, in Sodom en Gomorra woonden hetero's, die (om welke idiote reden dan ook) met andere hetero's 'de liefde' bedreven. "Schandelijkheden', in deze context. Sodom en Gomorra werden niet verwoest omdat er veel fijne en nette homo-stellen leefden. Die waren er niets eens. Nee, God oordeelde over de uitwassen door HETERO's gepleegd. Voel je het verschil ?
Toon meer antwoorden (18)
Toon meer reacties (27)