kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 september 2019 door Patrick Simons

"Christus is niet alleen de Eerstgeborene uit de doden maar ook de Eerstgeborene van de hele schepping"

"Christus is in alles en in allen de Eerste. Dat betekent dat Hij niet alleen de Eerstgeborene uit de doden is, maar ook de Eerstgeborene van de hele schepping." Dat zei prof. dr. M. J. Kater tijdens een preek met als thema 'Lofzingen op de Zoon van Gods liefde'. De preek ging over de het middelste gedeelte van Kolossenzen 1, kerntekst was vers 18c: 'Opdat Hij in allen de Eerste zou zijn'.

De predikant begint zijn preek in de christelijke gereformeerde kerk van Soest met het schetsen van twee plaatjes. "Denk eens aan een aardbol met een rode strik erom heen. Dat lijkt op een cadeau. Is de aarde een cadeau? Voor wie dan? Voor ons? Of eigenlijk voor Iemand Anders? Daar gaat het vanmiddag over. Is de aarde eigenlijk wel zo'n mooi cadeau? Als je vakantie hebt, naar de speeltuin kunt en genoeg eten en drinken hebt, is de wereld natuurlijk mooi en mag er wellicht best een strik omheen." Er zijn volgens de Kater echter genoeg plaatsen om de aarde waar de vraag, of er een strik om de aarde kan, negatief beantwoord wordt. "Doe jij een strik om datgene wat je uit een vuilnisbak haalt? Ga je daar een strik omheen doen? Iets dat stinkt? Dat doe je toch niet? Als je denkt aan hoe de aarde is geworden door onze zonde, door ons gedrag, kan er eigenlijk geen strik omheen. Dat kwam doordat wij dachten dat een aarde zonder God beter zou zijn dan een aarde waar God het voor het zeggen zou hebben."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Preekverslagen
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Prof. dr. A. de Reuver geeft een voorproefje van de hemel: "We zullen Hem gelijk zijn die eerst ons gelijk wilde zijn"
- Volgens Willem Glashouwer is het 2 voor 12 op de wereldklok: "Koninkrijk van Jezus staat voor de deur"
- Indrukwekkende boodschap van prof. dr. De Reuver: "Op Golgotha schijnt maar één woord op zijn plaats: mislukt"
Meer over Preekverslagen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Een boeiend spreker deze dominee. Maar is een preek nieuws? Dan stroomt de website binnen de kortste keren vol.
B
Ik reageer hier alleen even op de kop van het artikel, want voor een ongelovige is een preek niks. Wat hebben mensen toch een klein geloof als ze denken dat alles voor hun God/Redder geschapen is. Ik heb echt medelijden met jullie. Jullie hebben geen idee van de grootsheid van het universum. Google eens op de hubble telescoop, en dan op google image. Dan zie je hoe groot het is, en dat wij maar een klein stipje zijn. Sterker nog, onze zon is maar een klein stipje. De Aarde zie je niet. En dit zou allemaal voor Christus geschapen zijn?
B
Sommige mensen geloven ook alles wat er staat, want het staat er. Maar wat wist Paulus nou eenmaal? Die man geloofde nog in een platte Aarde met de Hemel erboven waar God troonde. Wij weten beter, zie hubble telescoop. En dat dominees dit zeggen, mensen die academisch opgeleid zijn. Ik vind het een schande. Werkelijk waar. Dat mensen die niet beter weten dingen zeggen, allee, dat kan. Maar een academicus?

Ik wens jullie een spiritueler geloof toe. Waarin het universum een plek heeft die het verdient.

Toon meer antwoorden (1)