Cor Verkade
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 september 2019 door Cor Verkade

Cor Verkade vindt dat orthodoxe christenen 'als Friezen in Brabant' zijn geworden; we moeten voorkomen dat we weerstand oproepen

Deze week organiseerde de Nashville-werkgroep, die de Nashvilleverklaring naar Nederland hebben gehaald, haar studiedag. Deze Nashvilleverklaring heeft veel stof doen opwaaien. Een goede poging om heikele thema’s helder doch pastoraal te bejegenen, mislukte en ver­zand­de in onderling gekrakeel, vindt Cor Verkade.

Dagenlang stonden media bol van de publieke verklaringen en reacties. Hoewel de inhoud een jaar of veertig geleden nog min of meer gemeengoed was in bijna onze hele samenleving, was de anti-Nashvilletoon zeer scherp en Nashville-ondertekenaars werden publiekelijk in de ban gedaan. Vanwege de heftigheid kwam men bijna niet meer aan de inhoud toe en de relativeringen met betrekking tot het nawoord hadden nagenoeg geen effect meer. 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

E
Allemaal wijze woorden. Maar feit blijft dat de mening niet zal veranderen. En dan prefereer ik eerlijkheid boven meel in je mond nemen en communicatiestrategie.

Dat er geen compassie is vanuit de bevindelijke hoek klopt gewoon niet. Praat met de mensen en velen zullen zeggen dat ze menselijk gezien liever een ander standpunt in zouden nemen.

Maar men houdt vast aan de interpretatie van de Bijbel. Waar tekstueel veel voor te zeggen is. Het staat een ieder vrij die dat kan verantwoorden daar aan twijfelen.

Precies Edwin, de orthodoxen houden hun starre standpunt gewoon vast, al houden ze 100 studiedagen. Leuk voor de Bühne. De orthodoxen zijn zelfs als vreemden geworden binnen de normaal denkende christelijke wereld. |Een folkloristisch groepje dat vol blijft houden dat de zon om de aarde draait, omdat dat 'ergens' staat. Tweeduizend jaar later kijken ze nog met dezelfde ogen naar de samenleving als de mens toen. Ja, zo kom er wel :)
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.