euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 september 2019 door Patrick Simons

Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?

Opnieuw is euthanasie een belangrijk onderwerp binnen de Nederlandse politiek. Pia Dijkstra van D66 is van plan om een initiatiefwet over 'voltooid leven' door te drukken. ChristenUnie en CDA reageren boos omdat dit volgens hen tegen de afspraken ingaat. Christenen zijn over het algemeen tegen euthanasie. Al bleek recent uit een onderzoek dat steeds minder mensen binnen het christendom uitgesproken voor- of tegenstander zijn.

Kunnen we als christen stellen dat euthanasie hoe dan ook verkeerd is? Zijn er gevallen waarin het te begrijpen valt? Moeten we het menselijk leven tot in het oneindige willen rekken nu de medische wetenschap hier tot op bepaalde hoogte mogelijkheden voor lijkt te bieden? Of moet je op een gegeven moment ook 'kunnen sterven'? CIP.nl zette de voors en tegens van christenen over euthanasie op een rijtje en trok een conclusie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Euthanasie
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- D66-minister Sigrid Kaag wil mensen helpen níet tot keuze zelfdoding over te gaan
- Euthanasie bij dementerenden wordt eenvoudiger: "Heel aangrijpend"
- Geeft de Bijbel aanleiding om actieve euthanasie te rechtvaardigen?
Meer over euthanasie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Een verhelderend artikel en er is een grijs gebied dat ligt tussen een 'natuurlijke dood ' een tijdstip van sterven dat opgerekt is door de mogelijkheden van de medische wetenschap. Dit grijze gebied is moeilijk te betreden en het gebed van Jakobus indien u wijsheid te kort komt vraag er om. Tegelijkertijd is het geen zonde om alle pijn te bestrijden ook bij iemand wiens leven menselijkerwijs nog niet is voltooid; dit kan sterven, door deze bestrijding inhouden.
P
Je bent als christen ongeloofwaardig om het euthanasie vraagstuk te versoepelen. God bepaalt jou voltooid leven en is net zo bepalend als Hij die het leven heeft gegeven, Wees bijbel getrouw en laten we ons niet verleiden door overheden die verleid worden door de satan.
K
Waarom zo veroordelend? Is het wel niet heel erg makkelijk om zo iets te roepen over iemand, die doodziek is, terwijl je zelf min of meer gezond bent?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)