Willem Ouweneel

God

06 september 2019 door Jeffrey Schipper

Wat hebben boerenzwaluwen met de vervangingstheologie te maken?

Het is 6 september, en op het platteland kun je de boerenzwaluwen alweer hun koffers zien pakken! Ze doen me denken aan dit fraaie citaat van een Groninger boer: ‘Er zit geen zwaluwnest aan een Afgescheiden kerk, dus is het ook geen huis Gods’. Hij dacht daarbij aan Psalm 84:4: mus en zwaluw vinden een woonplaats in het huis van God. Wat de boer bedoelde was dat kerkgebouwen zo oud moeten zijn dat er zwaluwen in het gebinte nestelen; anders verdienen ze niet de benaming ‘huis Gods’. En in dat geval verdient het gezelschap dat daarin samenkomt, natuurlijk niet de naam Gemeente Gods. De kerken van de Afgescheidenen (om over Evangelicalen maar te zwijgen) zijn moderne bouwsels, waarin boerenzwaluwen niet verkiezen te wonen; die geven de voorkeur aan heel oude kerken (én aan dito boerderijen natuurlijk – vandaar de naam).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
Wat fijn om dit stuk te lezen, weer nieuwe inzichten gekregen!
T
Ik sluit niet uit dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking Rooms-katholieke voorouders heeft. Want Nederland was naar mijn inschatting van 800 tot minstens 1550 een Rooms-katholiek land.
REAGEER
Elk gebouw belichaamt afscheiding, institutionalisering en vervanging. Een gebouw is een kenmerkende omsluiting en tegelijk afsluiting van een territorium. Dat was al de functie van de tempel en al die stenen "godshuizen" voordien en nadien. Die stapeltjes stenen versterkten het onderscheid; de afscheiding. Daarom ben ik zo blij dat de Gemeente geenszins een bouwwerk van stenen is, maar van mensenzielen. En dat God wel degelijk het oude vervangen heeft door het nieuwe; het oude stoffelijke beeld heeft vervangen door de Geestelijke realiteit.
REAGEER
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify