Laurens Snoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 september 2019 door Jeffrey Schipper

Godsdienstdocent sprak met refojongeren die de kerk verlieten

“Laten we het eerlijk zeggen: veel catechisatie-uren zijn voor veel catechisanten zinloos geweest. Wat ze te horen kregen, had vaak niets met hun leven te maken.” Duidelijke taal van Laurens Snoek. De godsdienstdocent luidt de noodklok over catechisatielessen die refojongeren ontvangen.

“Catechisatie is geen lessenserie dogmatiek, geen praatgroep over theologische onderwerpen, geen opvoedingsgezelschap en geen jeugdclub”, maakt Snoek duidelijk. “Op die plek worden jongeren aan de hand van Gods Woord ingeleid in wat Gods kerk altijd heeft geloofd. Dit lijkt me ons gedeelde verlangen.

De oudere generaties blijven verantwoordelijk voor de vorming jongeren en het bijbrengen van geloofskennis. De wijsheid van eerdere generaties moet leidend zijn voor wat er in kerkelijk onderwijs aan de orde komt. Het gaat om verbondskinderen, die één herder boven zich hebben die niet in de eerste plaats met ze meeloopt maar van ze vraagt om de Heere Jezus te volgen. Dat moeten ze leren van volwassen gemeenteleden. Ga door, zelfs op de bekende weg. Maar dat is iets anders dan doormodderen. Misschien kunnen we het plaveisel van die klassieke weg een beurt geven.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Haamstedeconferentie 2019
- Dr. P. de Vries hekelt postmodern Bijbellezen: "Wie seksualiteit buiten het huwelijk tussen één man en één vrouw legitimeert, is geen christen"
- Ds. P. den Ouden voelt zich een vreemdeling in deze wereld: "Een christen wil deze wereld het liefst zo snel mogelijk verlaten"
- Ds. J. J. ten Brinke wijst op de heiligheid van God: "Juist op dat punt botsen de profeten van God met de valse profeten"
- Ds. J. M. J. Kieviet noemt zichzelf een geseculariseerde christen: “We zijn vreemdelingen op aarde, maar niet wereldvreemd”
- Volgens ds. Goudriaan hoeft een dominee geen preektijger te zijn: "We beheren een schat die niet in de vitrine mag blijven liggen"
Meer over Haamstedeconferentie 2019 »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Helemaal eens met Laurens Snoek!!

Ik wil me zelfs sterker uitdrukken:

Ik ben nu 72 en vond de catechisatie 52 jaar geleden al saai en niet om door te komen! Het gaat in het geloof immers om een levende relatie met God te hebben!

Vertel de jeugd hoe je een levende relatie krijgt, daar kunnen ze de rest van hun leven en over de dood mee door.

Joke Bekker
Goed punt Joke. Maar hoe krijg je een levende relatie met God? En het geloof, waardoor wij een relatie hebben, hoe "brengen we" dat bij? Sluit dat aan, bij de leefwereld van de jongeren?

Ik ben bang dat veel catechisatie oppervlakkig blijft als niet het broodnodige wordt bijgebracht, wat soms inderdaad niet aansluit bij de leefwereld.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)