Jeffrey Schipper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 september 2019 door Jeffrey Schipper

In christelijk Nederland voel ik mij vaak een tweederangschristen

Een voetbaltrainer kan niet meer dan elf spelers het veld opsturen. Wie niet tot die elf spelers behoort, valt buiten de boot. Een plekje op de bank of de tribune is het gevolg. Meekijken vanaf de tweede rang. Ook in de christelijke wereld zitten veel mensen op de bank of de tribune: tweederangschristenen.

Totdat ik mijn vrouw Neline leerde kennen ging ik iedere zondag naar een evangelische kerk en zij naar een hervormde kerk. Al snel kregen we een weekendrelatie. De ene week zongen we klappend opwekkingsliederen onder begeleiding van een muziekband. De andere week zongen we psalmen onder begeleiding van een organist. Het is duidelijk: we komen uit twee verschillende kerkstromingen. De pessimist zal zeggen: ‘Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.’ De optimist zal beweren: ‘Twee geloven op één kussen, daar is de Heilige Geest aan het klussen.’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"
Meer over Eenheid »

Reacties

P
Belangrijk is de Bijbel te nemen als enige wegwijzer en als gemeente van welke richting ook niet hun leden bindend te maken naar hun principes maar de spiegel voor zich te houden, vaak zijn het tradities. In de praktijk zal dat vaak niet lukken omdat we al gauw klaar staan met ons oordeel en niet voldoende onderricht zijn in Gods woord. Als we persoonlijk de Bijbel als r richtsnoer nemen zullen we getuigen van Hem zijn.
J
Het lijkt me belangrijk om elke feedback die je krijgt van andere Christenen te toetsen aan Gods Woord ipv direct in de prullenbak te gooien.

Zelfs als de toon van zo bericht je niet aanstaat.Je krijgt tweederangschristenen als die het Woord van God niet maar als basis hebben maar hun eigen gevoel gaan volgen.

Als dat de leiders zouden worden in de kerk, heb je een behoorlijk probleem.
m
2 geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen.

Maar het verschil in kerk, is toch nog geen ander geloof, misschien andere accenten, of vormen. Alle kerken belijden toch Jezus Christus als Heer en God en dan val je onder het christelijke geloof. Een ander geloof is een geloof dat Jezus niet de Redder en God. B.v. in de Islam, of Hindoeisme.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen