john lapre

Dagelijks leven

02 september 2019 door John Lapré

Vreugde in de kerk van de kwetsbaren

Op uitnodiging sprak ik vorig jaar op een symposium ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Evangelische Roze Vieringen (ERV) in Amsterdam. Het thema was: ‘Christelijke lhbt’ers: geloven op een kruispunt’. Het is voor niet-heteroseksuelen niet altijd even gemakkelijk om hun geaardheid met kerk en geloof te verenigen, mede door invloeden vanuit de omgeving. In mijn toespraak ging ik in op de vraag of en hoe lhbt’ers verbinders kunnen zijn in het maatschappelijke debat over geloof en homoseksualiteit.

Een aanzienlijk deel van de bezoekers van de ERV heeft pijnlijke ervaringen van uitsluiting en marginalisering in de kerk achter de rug. Tijdens de vieringen van de ERV ervaren zij warmte, veiligheid en het gevoel er te mogen zíjn. Ik hoorde het verhaal van een man die na lange tijd weer een geloofsgemeenschap opzocht, in een viering van de ERV belandde en volledig brak bij het horen van het lied ‘Welk een vriend is onze Jezus’. Hij liet zijn tranen vrij stromen, voelde dat hij thuiskwam.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Quote ‘Veiligheid bewerkt een onuitsprekelijke vreugde …’ De hier door John Lapré bedoelde vreugde is gebaseerd op emotie, niet op de Waarheid, Jezus Christus.

1 Petrus 1: 8 “Hoewel u Hem ( Jezus Christus) niet gezien hebt, hebt u Hem toch lief. Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde.

Helaas ademt bovengenoemd artikel slechts emotionele aandoeningen uit, in feite is het, wellicht onbedoeld, een ongefundeerde aanklacht tegen hen die Gods Woord liefhebben.

John schrijft: “Ik ben .. liever te genadig geweest dan dat ik anderen heb weggejaagd met mijn beroep op de waarheid”. Dat is m.i. een valse tegenstelling. Immers genade en waarheid staan niet tegenover elkaar, maar horen bij elkaar. Immers Jezus was vol van genade en waarheid (Joh. 1:14). Het gaat er echter en uiteraard om de waarheid in liefde te brengen omdat de waarheid werkelijk vrijmaakt, en pas dan ben je écht genadig.
Inderdaad horen genade en waarheid bij elkaar. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden voor Gods kinderen. Psalm 85: “De goedertierenheid en waarheid zullen elkaar ontmoeten, en gerechtigheid zal van de hemel nederzien.”
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!