Willem Ouweneel

Dagelijks leven

30 augustus 2019 door Willem J. Ouweneel

De enige Nederlandse jodenpogrom aller tijden: waarom de Joden massaal werden uitgeroeid

Het was ergens eind augustus 1349, precies 670 jaar geleden dat er in Nederland, en trouwens ook in andere Europese landen, een menselijke catastrofe van ongekende omvang plaatsvond. In Nederland was het in zekere zin extra erg omdat het vóór en na die tijd nooit meer in ons land is voorgekomen: een echte jodenpogrom. Het woord pogrom komt uit het Russisch en betekent ‘vernietiging’. In het Nederlands bedoelen we er gewoonlijk een georganiseerde razzia op Joden mee. Afgezien van de razzia’s die de nazi’s tijdens de bezetting in ons land hielden, zijn pogroms in Nederland nooit voorgekomen – behalve die ene keer, 670 jaar geleden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
Weer zo'n duidelijk uitgelegd stuk van u, ds. Ouweneel!

Zo fijn om dit te weten, erg verdrietig maar ik begrijp nu heel veel dingen beter over het Joodse volk!
In de geschiedenis van de moederkerk zien we ontwikkelingen van opvatting, die veel later breed in Europa in praktijk is gebracht. Paus Innocentius III deed oproep tot de concilie van Lataranen in 1215 waar met verwijzing naar Numeri 15:37-41werd gepropagandeerd onder de bisschoppen, ook in Nederland de joden een

merkteken op hun kleding dienen aan te brengen. Luther zou later daar nog een schepje er bij doen met schriftelijke aanbevelingen, waarvan akte!
Ik was 9 jaar an het einde van de oorlog, waardoor ik heel bewust in Amsterdam de Jodenvervolging heb meegemaakt. Het wordt helaas heel graag vergeten, dat alle razzia's en huiszoekingen in Amsterdam door Nederlandse politie werd uitgevoerd. De Nederlandse bereden politie dreven de Joden bijeen bij de Hollandse Schouwburg. De Nederland0se Spoorwegen verdienden kapitalen met het vervoer van de Joden naar de vernietigingskampen! Vertel mij niet, dat pogroms in Nederland niet meer is voorgekomen.
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!