lcj
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 augustus 2019 door Redactie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag reden voor schorsing LCJ-directeur

Dinsdagmorgen bracht het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), naar buiten dat algemeen directeur Kees van Vianen per direct geschorst is. De reden werd daarbij niet bekend gemaakt. CIP.nl sprak echter met meerdere bronnen, waaronder direct betrokkenen, die melden dat hij zich onbehoorlijk heeft gedragen in WhatsApp-gesprekken. Dezelfde bronnen stellen dat hij ook een minderjarig meisje aanzette tot seksuele handelingen en een jongeman manipuleerde. Uit WhatsApp-gesprekken die CIP.nl onder ogen heeft gekregen, blijkt in ieder geval dat de directeur zijn boekje te buiten ging.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Luister dit deel van de podcast vanaf minuut 1.

Het verhaal begint in 2015 toen de directeur in opspraak kwam vanwege de manier waarop hij zich uitte op social media. Hij plaatste in de zomer van 2014 bijvoorbeeld de volgende tweet: 't Zijn weer spannende warme dagen voor (jonge) mannen. Waar je ook naar kijkt, het is allemaal zo jong, mooi en zo puur-natuur-lief en warm;)’ In maart 2015 werd er via een persbericht medegedeeld dat na onderling overleg was besloten dat een afscheid tussen de directeur en de LCJ wellicht het beste zou zijn. Destijds werd daar niet bij vermeld wat precies de reden was van het afscheid. In zijn contact met jongeren ging hij volgens betrokkenen grenzen over in zijn manier van communiceren.

In zijn contact met jongeren ging hij volgens betrokkenen grenzen over in zijn manier van communiceren.

In juli 2015, vier maanden later, maakte LCJ bekend dat het ontslag zou worden ingetrokken "nadat een door de Raad van Toezicht aangestelde onafhankelijke commissie advies had uitgebracht". In datzelfde bericht meldde men dat in reactie een aantal leden van de Raad van Toezicht had besloten om per direct hun zetel ter beschikking te stellen. Het zou daarbij gaan om “enkele leden van de RvT". Zij waren het voor een deel niet eens met de terugkeer van de directeur vanwege zijn uitlatingen en hadden geen vertrouwen meer in hem. Ze vonden het onverantwoordelijk om Van Vianen in deze functie een nieuwe kans te geven. Naar nu blijkt een terechte verontrusting.

Ze vonden het onverantwoordelijk om Van Vianen in deze functie een nieuwe kans te geven. Naar nu blijkt, een terechte verontrusting.

Na 2015 bleef het lange tijd stil. Tot afgelopen week. Bij de redactie van CIP.nl kwamen WhatsApp-gesprekken binnen tussen de directeur en een jongeman die op dat moment net meerderjarig is. Daaruit blijkt, net zoals in juli 2015, dat het mis is gegaan ten aanzien van zijn uitlatingen rondom seksualiteit. De directeur schunnige taal uit. In de WhatsApp-gesprekken valt onder andere te lezen dat de directeur seksueel getinte berichten naar de jongen stuurt en nieuwsgierig is naar wat de jongen met het meisje heeft gedaan. Daarbij wordt heel expliciet over seksuele daden en geslachtsdelen gesproken. Overigens gaat het in de gesprekken niet alleen over seks. De directeur stelt zich op als een hulpverlener maar gaat daarbij regelmatig ver de (seksuele) grens over.

Uit de gesprekken die CIP.nl heeft gezien blijkt dat het meisje waar de directeur met de jongen over WhatsAppt twijfelt of ze wel seks wil. En wanneer de jongen zegt dat hij het meisje de volgende dag weer ziet, reageert de directeur met: 'Heerlijk ******, heb haar heerlijk lief' en 'Trek je vanavond niet af'.

Ze vinden het belangrijk dat het recht zegeviert, maar tegelijkertijd laat één van de bronnen weten dat er "altijd een weg terug is" en dat hij voor de man "zal blijven bidden".

Aanzetten tot seks
CIP.nl sprak met verschillende bronnen uit de directe omgeving van de jongen en het meisje die dit verhaal bevestigen. Zodra de WhatsApp-gesprekken uitlekten en zowel de jongen als het meisje hun verhaal deden, is er contact opgenomen met de politie. Men beschuldigt de directeur er ook van dat hij het meisje heeft aangezet tot seksuele handelingen. Zo belde hij haar soms op om te zeggen dat ze, wanneer ze echt van haar vriend hield, bepaalde seksuele handelingen met of voor haar vriend moest verrichten, zo liet het vrouwelijke slachtoffer tegenover CIP.nl weten. Ook vergeleek hij een relatie met een tafel met vier poten. De grootste en zwaarste poot was seksualiteit en pas daarna komen lichtere poten zoals geloof.

De jongen wordt door de bronnen die CIP.nl sprak geschetst als makkelijk te beïnvloeden en er wordt zelfs gesproken over een "slachtoffer van sluwe manipulatie". Bovendien stellen de bronnen dat het nog verder ging dan in de WhatsApp-gesprekken valt te lezen maar dat er dan altijd gebeld werd. De directeur zou zijn fouten ook zelf hebben toegegeven in gesprek met meerdere mensen.

De bronnen waar CIP.nl mee sprak stellen hier niet mee naar buiten te komen om de directeur te schaden maar omdat ze jongeren willen beschermen. Ook die binnen het LCJ.

De bronnen waar CIP.nl mee sprak stellen hier niet mee naar buiten te komen om de directeur te schaden maar omdat ze jongeren willen beschermen. Ook die binnen het LCJ. Ze roepen eventueel andere slachtoffers dan ook op om zich te melden via meldpuntongewenstcontact@gmail.com. Het gaat om een e-mailadres, dat voor jongeren met dergelijke problemen is opgestart. Lees ook meer informatie op de site van het Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties (SMKR).

De directeur wordt door de bronnen geschetst als iemand met “verziekt gedrag als het gaat om seksualiteit”. Ze vinden het belangrijk dat het recht zegeviert, maar tegelijkertijd laat één van de bronnen weten dat er "altijd een weg terug is" en dat hij voor de man "zal blijven bidden". Je kunt volgens hem namelijk altijd terugkomen bij God, waar je ook schuldig aan bent.

Zowel het LCJ als Kees van Vianen hebben we alle ruimte gegeven om te reageren. Kees van Vianen was niet bereikbaar voor commentaar. Ds. P. D. J. Buijs (Nunspeet), voorzitter van de Raad van Toezicht van het LCJ, wilde tegenover CIP.nl – ook na aandringen – het verhaal noch bevestigen noch ontkennen omdat hij dat op dit moment niet kan, zo zegt hij. “Mijn reactie blijft: geen commentaar.”

Luister dit deel van de podcast vanaf minuut 1.

Verantwoording: CIP.nl publiceert dit verhaal omdat we het belangrijk vinden dat misstanden binnen de kerk niet onder het tapijt moeten worden geveegd, of met de mantel der liefde mogen worden bedekt, maar juist aan het licht worden gebracht. Zeker als het ongepast seksueel gedrag van een bekende christelijke voorman betreft jegens minderjarigen. Iemand die bovendien directeur is van een christelijke jongerenorganisatie waar veel mensen hun kinderen naar toesturen. Een organisatie waar alle jongeren een veilige plek zouden moeten hebben.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand