Ds. P. den Ouden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. P. den Ouden voelt zich een vreemdeling in deze wereld: "Een christen wil deze wereld het liefst zo snel mogelijk verlaten"

Sommige vrouwen zetten vraagtekens bij hun rimpels en grijze haarkleur. Iedereen wordt oud, daar ontkomen we niet aan. Een christen vindt het niet erg om oud te worden, want we zijn vreemdelingen in deze wereld, stelde kerkvader Tertullianus. Over deze bijzondere man hield de hersteld hervormde predikant ds. P. den Ouden maandagmiddag een lezing. Voelen we ons als christenen nog een vreemdeling op deze wereld?, vraagt hij zich af.

Den Ouden legt uit wie Tertullianus is. “Hij groeide op in een welgesteld en niet-christelijk gezin. Over de eerste tijd van zijn leven heeft hij zich later diep geschaamd. In verschillende geschriften stelt hij hoe hij heeft gespot met het christelijk geloof. Hij was een hartstochtelijk toeschouwer bij spelen in de arena, genoot van de meest schunnige voorstellingen in theaters, ging zich te buiten aan overspel. Hij biechtte het allemaal eerlijk op. Later bekeerde Tertullianus zich tot het christelijk geloof. Liet zich niet door redeneringen maar alleen door overweldigende feiten overtuigen. Zijn heimwee naar het koninkrijk van God als hemelburger en vreemdeling op aarde klinkt in alles door. Het vreemdelingschap was een voor hem aangelegen zaak."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Haamstedeconferentie 2019
- Dr. P. de Vries hekelt postmodern Bijbellezen: "Wie seksualiteit buiten het huwelijk tussen één man en één vrouw legitimeert, is geen christen"
- Godsdienstdocent sprak met refojongeren die de kerk verlieten
- Ds. J. J. ten Brinke wijst op de heiligheid van God: "Juist op dat punt botsen de profeten van God met de valse profeten"
- Ds. J. M. J. Kieviet noemt zichzelf een geseculariseerde christen: “We zijn vreemdelingen op aarde, maar niet wereldvreemd”
- Volgens ds. Goudriaan hoeft een dominee geen preektijger te zijn: "We beheren een schat die niet in de vitrine mag blijven liggen"
Meer over Haamstedeconferentie 2019 »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Joke Roelofsen

Deze dominee citeert Tertulianus in zijn voordracht waarbij hij opmerkt dat Tertulianus alles nogal zwart-wit te berde bracht. Hopelijk heb ik Ds. den Ouden goed begrepen als hij erkent dat we ons als Christenen niet op alle fronten thuis kunnen voelen in deze wereld vanwege haar vijandschap tegen God en Zijn goede geboden maar dat we in ons leven van elke dag genieten van het goede wat God ons geeft, blijmoedig levend in de Parousia=de verwachting van Zijn wederkomst. Geen: raak niet, smaak niet en roer niet aan-houding.
L
Prdeiker 9 vers 8, 9 en 10:

Laat uw kleding te allen tijde wit zijn en laat op uw hoofd geen olie ontbreken.

Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon.

Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.
J
Dit stuk uit Prediker geeft naar mijn mening aan, dat we onszelf niet moeten verwaarlozen en het lichaam dat we als kostbaar geschenk van God gekregen hebben goed moeten verzorgen en dat we schoon en fris door de wereld horen te gaan. Dat heeft niets te maken met jezelf op te maken en op te sieren om aantrekkelijk gevonden te worden. De Christen is door God geroepen om op een andere manier aantrekkelijk gevonden te worden door de wereld: Door zijn naaste lief te hebben als zichzelf ! In de praktijk betekend dit : De belangen van je naaste ....
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (14)