Rik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 augustus 2019 door Rik Bokelman

Christenen die niets hebben met geloofstwijfel zijn zelf de grootste ongelovigen

Vorige week was de bekende zanger Marty Sampson wereldnieuws. Of althans: christelijk wereldnieuws. De Hillsongzanger liet namelijk via zijn Instagramaccount weten dat hij zijn geloof aan het verliezen was en zich daar nog goed bij voelde ook. Hij liet zich eerlijk uit over z'n geloofstwijfel.

- Beluister dit artikel in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister dit artikel in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister dit artikel in de CIP Podcast via Spotify.

Als reden voor zijn geloofscrisis gaf Marty aan veel dingen in de Bijbel tegenstrijdig te vinden. Ook vindt hij het moeilijk om te geloven dat God - als je veel orthodoxe christenen mag geloven - bij benadering zo’n 4 miljard mensen voor eeuwig laat branden in de hel. En tot slot is hij tot de conclusie gekomen dat christenen de meest veroordelende mensen zijn die deze planeet rijk is. 

Ook al werden zijn uitspraken op Instagram al snel verwijderd en later genuanceerd, christenen waren er als de kippen bij om iets van Marty Sampson en zijn geloofscrisis te vinden. 

Waar ik me aan heb geërgerd is hoe dat eraan toe ging. 

Heel veel mensen (gelukkig niet alle), ook op ons eigen christelijke CIP.nl, reageerden namelijk met precies datgene wat Sampson veel christenen verwijt: het altijd maar moeten veroordelen van andersdenkenden. Alsof hij een crimineel was die zich schuldig maakte aan een misdaad die nog net niet gelijk staat aan het plegen van genocide. Daarmee bevestigden veel christenen onbewust juist één van de belangrijkste redenen van Marty om te twijfelen aan het geloof: de veelal veroordelende houding van medechristenen.   

Ik denk wel dat ik weet hoe het komt dat christenen zo hard reageerden.

Geloofstwijfel en de geloofsafval die daar vaak op volgt, worden door veel christenen als verraad gezien aan alles waar God in hun ogen voor staat. Er zijn eigenlijk drie negatieve manieren waarop veel christenen reageren op andermans geloofstwijfel:

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Geloofstwijfel
- In deze TED-talk maakt Lesley Hazleton gehakt van moslim- en christenfundi's
Meer over Geloofstwijfel »

Genadevol leven
- Veel christenen hebben niets van godsdienstvrijheid begrepen
- Waarom er zoveel anti-christenen in de kerk zitten
- Waarom het zo verschrikkelijk is mensen als bekeringsprojectje te zien
Meer over Genadevol leven »

Reacties

Naarmate ik ouder wordt, ook in mijn geloofsleven, begrijp ik steeds minder van de God van het Christelijk geloof. Dat zou een goed argument zijn om af te haken ... als het kunnen begrijpen de maatstaf zou zijn. Dat ik dagelijks Gods liefde en vrede mag ervaren is het enige dat mij overeind houdt, mits ik stop te willen begrijpen. Twijfel ervaar ik als de welles/nietes val waar we maar zo in terecht kunnen komen. Zo zijn wij Christenen i.d.d. de meest veroordelende mensen geworden. Maar wat doe ik al ik Christenen daarom veroordeel?
J
Bedankt Rik. Mooi verwoordt

G
Excuus, maar deze column heeft een hoog 'depotverwijtdeketel' gehalte. Als je weinig twijfelt ben je - volgens Rik- waarschijnlijk een ongelovige. Ik ben blij dat dat niet als kenmerk van een gelovige in de Bijbel staat. Het eenvoudige vertrouwen op God, is tot eer van God. Twijfel komt onlosmakelijk als verzoeking/beproeving bij de gelovige langs. Dat betekent nog niet dat we het hoeven te verheerlijken. Het is aan ons zelf hoe dicht we bij de Heere willen leven. Als we niet dicht bij Hem leven, zal de twijfel ons vaster in de greep krijgen.
Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.